İBB Sosyal Yardım Kartı ne zaman yüklenecek? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İBB Sosyal Yardım Kartı ne zaman yüklenecek?


Web Banner

2020 yılında İBB sosyal yardım kartı için başvuru işlemleri hem bireysel olarak yapılabilmektedir hem de telefon aracılığı ile başvurular kabul edilmektedir. İBB 2006 yılından 2014 yılına kadar muhtaç olanlara yardım kolileri aracılığı ile yardım ederken, 2014 yılından beri sosyal yardım kartı vererek yardım etmeye devam etmekte. Peki İBB Sosyal Yardım Kartı ne zaman yüklenecek? İBB Sosyal Yardım Kartı 2020 başvurusu nasıl yapılıyor? Kimler alabilir? İBB Sosyal Yardım Kartı limiti ne kadar? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

İBB SOSYAL YARDIM KARTLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Her yıl olduğu gibi, 2020 yılında da yardım kartlarının denetim süreci başlamıştır. Geçen yıllara bakarak, denetim süresi 3-4 ay sürmektedir. Denetim süreci bittikten sonra yardım kartları tekrar kullanıma açılacaktır.

İBB SOSYAL YARDIM KARTINI KİMLER ALABİLİR?

Belediye sosyal yardım kartını alabilecek olan kişiler aşağıda verilmiştir:

– Eşi vefat etmiş olan ve aynı zamanda da çalışmayan kadınların başvurabileceği bir hizmettir.

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup herhangi bir maaşı bulunmayanlar bu hizmetten yararlanabilmektedir.

– Sigortalı olarak çalışanların aile nüfuslarının kalabalık olması sebebi ile kişi başına düşen gelirin az olması durumunda başvuru yapabilmektedirler.

– Sağlık problemleri nedeni ile muhtaç oldukları belgelenenler sosyal yardım kartı için başvuru yapabilmektedirler.

İBB SOSYAL YARDIM KARTI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Sosyal yardım kartı koşulları aşağıda sıralanmıştır:

– 18 yaşını doldurmuş olan kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır.

– Üzerine taşınır veya taşınmaz maş varlığı kayıtlı olmayanlar başvuru yapabilmektedirler.

– SSK, Bağ-Kur veya emekli sandığı kurumlarından birine bağlı olarak maaş alanlar başvuru yapamamaktadırlar.

– Dul aylığı alınmıyor olması gerekmektedir.

– İstanbul’da ikamet ediliyor olması istenmektedir.

– Fakirlik belgesi almaya hak kazanmış biri olmalıdır.

İBB SOSYAL YARDIM KARTI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Sosyal yardım kartı için evraklar aşağıda belirtilmiştir:

– İstanbul’un herhangi bir bölgesinde ikamet edildiğini gösteren ikâmetgah belgesi gereklidir. Bu belge muhtarlıklardan alınabilmektedir.

– Fakirlik belgesi başvuruda istenmektedir. Muhtarlıklardan temin edilebilecek bir belgedir.

– Eşi vefat etmiş olan ve bir geliri olmayan kadınlar başvuru yapacak ise; eşlerinin ölüm belgesi ile başvuruda bulunmalılardır.

– Sağlık problemlerinden dolayı çalışamayacak durumda olanlar İBB sosyal yardım kartına başvuru yapacak iseler; durumlarının çalışmaya elverişli olmadığını gösteren bir sağlık raporu ile başvuru yapmalılardır.

– Ailede kişi başına düşen gelirin belirli bir tutardan az olması sonucu muhtaç konumuna düşülmüş ise; ailedeki fert sayısının ibraz edilmesi gerekmektedir.

– Sigortalı bir işte çalışmayanların bunu belgelemesi gereklidir.

FAKİRLİK BELGESİ ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Fakirlik belgesi; muhtaçlık belgesi olarak geçmektedir ve uygun şartları sağlayan kişiler muhtarlıklardan bu belgeyi alabilmektedirler. Ücretsiz verilen bir belgedir. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı, belediyeler ve Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumlarda yapılacak işlemlerde kullanılabilmektedir. Devletin sağladığı bazı sosyal imkanlardan yararlanabilme amacı ile alınmaktadır. Gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:

– 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaktadır.

– Sigortalı bir işte çalışmıyor olunması istenmektedir.

– Kişinin üzerine kayıtlı araç veya gayrimenkulün olmaması gereklidir.

İBB SOSYAL YARDIM KARTI BAŞVURUSU TELEFON ARACILIĞI İLE NASIL YAPILIR?

Telefon ile sosyal yardım kartı başvurusu yapabilmek için iki farklı numara bulunmaktadır. Bu numaralar; 0212 444 00 93 ve Alo 153 hattıdır. İBB başkanlığı numarası oldukça yoğun olacağı için 153 aranarak başvuruda bulunulması tavsiye edilmektedir. Bu hat İstanbulluların bütün ihtiyaç, öneri ve şikayetlerine cevap vermek için kullanılan bir hattır.

İBB SOSYAL YARDIM KARTI BAŞVURUSU ŞAHSEN NEELERE YAPILIR?

Sosyal yardım kartına bireysel olarak başvuru yapılması gereklidir ve bu başvuru için gidilebilecek kurumlar aşağıdadır:

– Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlükleri’ne bağlı olan Kadın Koordinasyon Merkezi’ne giderek sosyal yardım kartı başvurusu yapılabilmektedir.

– Muhtarlıklar başvuru dilekçesi ve fakirlik belgesi ile beraber başvuru kabul etmektedirler.

– Sosyal yardım kartı için sivil toplum kuruluşlarına başvuru yapılabilmektedir.

– İnceleme merkezlerine müracaat edilmesi durumunda sosyal yardım kartı alınabilmektedir.

İBB SOSYAL YARDIM KARTI İÇİN BELİRLENEN LİMİT NE KADARDIR?

İBB sosyal yardım kartı başvuru sahiplerinin gelir durumlarına göre bir limit belirlemektedir ve düşük, orta, yüksek olmak üzere 3 farklı limit bulunmaktadır. Düşük limit 50 TL, orta limit 100 TL ve yüksek limit de 150 TL’dir. Limit değişimleri her yıl ailenin durumuna göre değişebilmektedir.
Durumu iyiye gitmiş olan bir ailenin limiti düşürülürken, durumu kötüye giden bir ailenin limiti ise yükseltilebilmektedir. Kartın limit tutarından bağımsız olarak; kart ilk alındığında direkt olarak 200 TL yüklü olarak başvuru sahibine gönderilmektedir.

İBB SOSYAL YARDIM KARTININ LİMİTİNİ BELİRLEYEN UNSURLAR NELERDİR?

Sosyal yardım kartı limiti için bakılan durumlar şu şekildedir:

– Başvuru sahiplerinin mağduriyet derecelerine bağlı olarak limit belirlenmektedir.

– Ailede bulunan ve bakmakla yükümlü olunan kişiler, yani yaşlı ve çocuklar; verilecek olan limiti değiştirebilmektedir.

– Verilecek olan sosyal yardım kartı için öncelikli olarak ailenin masraf dağılımları da göz önüne alınmaktadır. Kira, ısınma gibi beslenme dışındaki giderlerine aylık olarak ne kadar gelir ayırdığına bakılmaktadır.

İBB SOSYAL YARDIM KARTININ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

İBB sosyal yardım kartının bakiyesini sorgulayabilmek mümkündür. Ancak bunun sorgulamasının e-devlet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmesi henüz mümkün olmamaktadır. Ayrıca her ne kadar Alo 153 hattından kart başvurusu yapılabiliyor olsa da bakiye sorgulama işlemi yapılamamaktadır.
Bakiye sorgulamak için alışveriş yapılan anlaşmalı marketlerin kasalarında görevli aracılığı ile bakiye sorgulamak gereklidir. Kart ile işlem yapılmaması durumunda veya ay sonunun gelmesi halinde kartın bakiyesi otomatik olarak sıfırlanmaktadır.

İBB SOSYAL YARDIM KARTI NASIL TESLİM ALINIR?

Başvurunun değerlendirme sonucunun açıklanabilmesi için yetkililerin başvuru sahibinin evini ziyaret etmesi gerekmektedir. Şartları sağlaması durumunda da başvurusu onaylanmaktadır. Ancak başvuru yapılan tarih ile belediye çalışanlarının evi ziyarete geldikleri tarih arasında geçen süre 7-8 aya kadar çıkabilmektedir. Başvuru dilekçesinde belirtilen iletişim numarasına başvuru sonucu gönderilmektedir. Başvuru sonucu bildirildikten sonra da 14 iş günü içerisinde başvuru dilekçesinde yazılı olan adrese sosyal yardım kartı gönderilmektedir.

Kartı başvuru sahibi dışında aynı evde yaşadığı aile üyeleri de teslim alabilmektedir. Adreste kartı teslim alabilecek birinin bulunamaması durumunda ise; kart en yakın PTT şubesine teslim edilmektedir ve başvuru sahibinin PTT’den alması gerekmektedir.

İBB SOSYAL YARDIM KARTININ GEÇERLİ OLDUĞU MARKETLER HANGİLERİDİR?

Sosyal yardım kartını okuyabilecek POS cihazına sahip olan anlaşmalı marketler şunlardır:

– Migros’tan sosyal yardım kartı ile alışveriş yapılabilmektedir.

– Carrefour’dan bu kart ile alışveriş yapılabilmektedir.

– Sosyal yardım kart ile alışveriş yapılabilecek marketlerden biri de Şok’tur.

– Çağrı’dan yardım kartı ile alışveriş yapılabilmektedir.

– İBB’nin anlaşmalı olduğu marketlerden biri Ucz olmaktadır.

– Onur Market anlaşmalı marketler arasındadır.

– Rammar’dan yapılan alışverişlerde sosyal yardım kartı kullanılabilmektedir.

– Hapyy Center mağazaları ile İBB’nin anlaşması bulunmaktadır.

İBB SOSYAL YARDIM KARTLARININ KAPATILMA SEBEBİ NEDİR?

Hali hazırda İBB sosyal yardım kartına başvuru yapmış olup bekleme sürecinde olan ve bu kartı kullanıp gelir durumu devamlı olarak değişen birçok aile bulunmaktadır. Bunların takibinin yapılması zor olduğu için kısa bir süreliğine yardım kartları kapatılmıştır. Gelir durumunda iyileşme olanlar tespit edilecek ve kartları iptal edilecektir.
Şartları sağlayanlara ise kartlar verilecektir. Ayrıca gelir durumunda değişiklik olanların da limitleri düzenlenecektir. Birkaç ayın sonunda gerekli denetlemeler ve güncellemeler yapıldıktan sonra ise kartlar tekrar açılacaktır.

Web Banner
Web Banner