Fatih Sultan Mehmet’in tablosu için olay açıklama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Fatih Sultan Mehmet’in tablosu için olay açıklama

Tarihçi Murat Bardakçı, Bellini’ye ait gerçek eserin birkaç yüz milyon pound değere sahip olduğunu belirterek, İBB’nin aldığı tablonun orijinal olmama ihtimaline dikkat çekti. Tablo, geçtiğimiz günlerde 770 bin sterlin karşılığında İBB tarafından satın alınmıştı. Ayrıca Bardakçı portrede Fatih’in karşısındaki ismin Cem Sultan olduğu iddiasına da cevap vererek böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi.


Web Banner

Fatih Sultan Mehmet’in üç orijinal portresinden biri olan ve 15’inci yüzyılda İtalyan ressam Gentile Bellini’nin yaptığı tahmin edilen yağlı boya tablo, geçtiğimiz günlerde 770 bin sterlin karşılığında İBB tarafından Londra’daki müzayede satın alınmıştı. Tablonun alınmasıyla birlikte farklı tartışmalar meydana geldi.. Bu tartışmalardan biri de “Tablo, Gentile Bellini’ye mi ait yoksa sahte mi?”

Tarihçi Murat Bardakçı, Habertürk’te bu iddiaları yazdı.  

BELLİNİ’NİN BİR ESERİ BU KADAR UCUZ OLAMAZ”

Bardakçı, tablonun Bellini’ye ait olduğunun kesin bir delilinin bulunmadığını ve sahte olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi, Londa’daki müzayededen satın alınan tablo konusunda elde mevcut olan ‘doğru’ bilgileri nakledeyim: Tablonun kimin eseri olduğu meçhuldür, Gentile Bellini’nin atölyesinde yapılıp yapılmadığı konusunda bile bilgi yoktur, kurulan bağlantılar sadece söylentilerden ibarettir.

Kaldı ki, Bellini gibi tablolarının birçoğu asırlar önce bir yangında yok olan ve şu anda elde az sayıda eseri bulunan Rönesans döneminin önemli ressamına aidiyeti kesin şekilde bilinen bir tabloya birkaç yüz bin pound değer biçilmesi mümkün değildir; Bellini’ye ait bir eser milyonlarca, hattâ yüz milyonlarca pounda satılır.”  

“KARŞISINDAKİNİN CEM SULTAN OLMA İHTİMALİ YOKTUR”

İBB’nin Londra’daki müzayededen 6,5 milyon TL’ye satın aldığı Fatih Sultan Mehmet portresindeki gizemli figürün Cem Sultan olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın aksine de tarihçi Murat Bardakçı Fatih’in karşısındaki kişinin Cem Sultan olmadığını söyledi. Bardakçı, “Cem Sultan, Bellini’nin İstanbul’da bulunduğu günlerde payitahta gelmiş ve Bellini ile tesadüfen de karşılaşsa bile, bu şekilde, yani babası ile ve onunla aynı boyda beraberce resmedilmesine imkân yoktur!” ifadesini kullandı. 

İşte Bardakçı’nın “Cem Sultan” iddiaları ile ilgili açıklamaları; 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tabloyu satın aldıklarının haberini gerçi ‘…Fatih Sultan Mehmed Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen…’ şeklinde temkinli bir dille verdi. Ama bu açıklamanın ardından iş döndü, dolaştı, bambaşka bir şekle büründü, satın alınan eserden ‘İtalyan ressam Bellini’nın Fatih Sultan Mehmed ile oğlu Cem Sultan’ı bir arada gösteren tablosu’ diye bahsedilir oldu ve hatalar böyle devam ettiği takdirde şehir efsanesi hâline gelip hafızalara bu şekilde yerleşecek ve işin esasını anlatabilmek artık mümkün olmayacak! 

Tabloda Fatih Sultan Mehmed ile beraber resmedilen gencin kimliği bilinmemektedir, bu konuda yapılan yorumlar, hatta gencin Fatih’in en sevdiği oğlu Cem Sultan olduğu yolundaki açıklamaların temeli yoktur. 

Fatih’in üç oğlu vardır; oğullarından Mustafa, Bellini’nin 1479’da İstanbul’a gelmesinden önce vefat etmiştir. Hükümdarın o sırada 32 yaşında olan büyük oğlu Bayezid babasının yanında değil, Amasya’dadır; üçüncü oğlu olan Cem de o tarihte Konya’dadır. 

Ressamı meçhul eserde Fatih’in karşısında görülen gencin Cem Sultan olmamasının imkânsızlığının sebepleri sadece Bellini’nin İstanbul’a gelişi sırasında Cem’in Osmanlı payitahtında bulunmaması değil, hükümdar babanın oğlu ile beraber resmedilmesinin Şark’ın geleneklerine ve protokollerine ters düşmesidir! 

Web Banner
Web Banner