Günlük çalışma saatleri dışında fazladan çalıştırılan Devlet memurlarına, fazla çalışma karşılığı ücret ödenmemesi durumunda, izin veriliyor.
Devlet memurlarının haftalık çalışma süreleri (cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere) genel olarak 40 saat olarak belirlenmiş olmakla birlikte, memurların günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılabilmeleri de bazı düzenlemeler kapsamında mümkün olabiliyor.
Memurlara kurumları tarafından fazla çalışma yaptırıldığında, bu çalışmaların bazıları için memura ücret ödenmesi zorunludur. Ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı durumlarda ise fazla çalışma süreleri karşılığında memurlara izin kullandırılmaktadır. Ancak, ücret ödenmesi zorunlu olan fazla çalışmalar kapsamına girmeyen bazı fazla çalışmalardan dolayı da; bütçe kanunu, Cumhurbaşkanı kararları veya toplu sözleşme hükümleri kapsamında ücret ödenebiliyor.
Öte yandan 657 sayılı Kanun, gerektiği takdirde personele kurumlarınca günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti ödenmeksizin çalışma yaptırılabileceğine hükmetmiştir.
Memura ücret ödenmeyen (izin verilen) fazla çalışmalar
Fazla çalışma yaptırılan memurlara, yaptıkları faza çalışmalardan dolayı ilgili mevzuat kapsamında ücret ödenemeyen hallerde, bu çalışmaları karşılığında izin kullandırılır.
657 sayılı Kanun, günlük çalışma saatleri dışında yaptırılan fazla çalışmalardan ücretle karşılanmayan sürelerin “her 8 saati için bir gün” olmak üzere ilgili memura izin kullandırılmasına hükmetmiştir.
Bu şekilde izin kullanmaya hak kazanan memurlar, bu izinlerinin en çok 10 günlük kısmını yıllık izinleriyle birleştirerek o yıl içinde kullanabiliyorlar.
Fazla çalışma karşılığı memura verilebilecek iznin süresi
Mesai saatleri dışında yapılan fazla çalışmaların her 8 saati karşılığında 1 gün olmak üzere memura izin verilmesi hususu mevzuatta düzenlenirken, fazla çalışma yaptırılacak süreye ilişkin herhangi bir sınırlama getirilmediğinden, yapılan fazla çalışmanın süresine göre kullanılacak izin süresi de değişebilmektedir.
Fazla çalışma karşılığı verilen iznin kullanılma zamanı
Memura yaptırılan fazla çalışma karşılığı verilecek izinlerin, fazla çalışma yapılan günleri izleyen yakın günlerde kullanılması (dinlenme ve vücut sağlığı bakımından) esas olmakla birlikte, bu izinlerin birleştirilerek (en fazla 10 günlük kısmı birleştirilebilir) yıllık izinle birlikte kullanılması da mümkün olabilmektedir.
Öte yandan, fazla çalışma karşılığı kazanılan izin süresinin yıllık izinle birleştirilen kısmının, fazla çalışmanın yapıldığı yılda kullanılması gerekmekte ve fazla çalışma karşılığı izinlerin yıllık izinle birleştirilerek kullanılması yoluna ilgili yılda sadece bir defa gidilebilmektedir.
Fazla çalışma karşılığı kazanılan izin sürelerinin yıllık izinle birleştirilmeyen kısımları ise fazla çalışma yapılmasının ardından bölümler halinde ve idare tarafından uygun görülecek zaman ve sürelerle kullanılabilir.