EYT’de kritik tarih: 12 Aralık! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

EYT’de kritik tarih: 12 Aralık!


Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenleme ile ilgili son toplantı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti.

class=”medyanet-inline-adv”>

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı. Toplantıda EYT düzenlemesine ilişkin son durum değerlendirildi.

EYT NE ZAMAN MECLİS’E SUNULACAK?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışmada sona gelindi. AK Parti, teklifi aralık ayının son haftasında Meclis Başkanlığı’na sunmaya hazırlanıyor.

EYT’DE KRİTİK TARİH: 12 ARALIK!

Son kararı ve düzenlemenin ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2022 tarihinde Kabine Toplantısı’nın ardından vermesi bekleniyor.

class=”medyanet-inline-adv”>

Geçtiğimiz hafta Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi kabul etmişti. EYT’lilerin merakla beklediği prim, yaş gibi gibi detaylar henüz belirlenmedi.

1999 öncesinde sigortalı olan çalışanların prim gün sayısı şartı devam ederken, yaş şartının kaldırılması bekleniyor. İlk etapta 2 milyona yakın kişinin EYT kapsamında emekli olması bekleniyor.

Bu kademeli emeklilerle birlikte 4-5 milyonu bulacak. Uzun yıllar boyunca bu hakkı dolduran kişiler bu haklardan yararlanıp emekli olmaya devam edecekler.

SGK PRİM FARKI VE KIDEM TAZMİNATI ADIMI

EYT’de SGK prim farkı giderilecek ve kıdem tazminatı için işverene uygun kredi verilecek. Böylece hem çalışan hem de işveren desteklenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin iki müjde duyurdu. Bunlardan ilki SGK prim farkıyla ilgili. Çalışanla emekli arasındaki fark eşitlenecek. EYT düzenlemesi sonrası emekli olacakların kıdem tazminatı yükü konusunda da uzlaşma sağlandı. Kıdem tazminatında, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla uygun finansman sağlanarak işverene destek olunacak.

İstihdam piyasasının olumsuz etkilenmemesi için belli sektörlerde kademeli emeklilik de gündemde.

class=”medyanet-inline-adv”>

DÜZENLEME YENİ YILIN İLK AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Emeklilikte yaşa takılanlar çalışması, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Düzenlemenin yeni yılın ilk ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Düzenlemeden 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılı ve prim gün sayısını dolduranların faydalanması bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRMilyonların gözü kulağı asgari ücrette: İlk toplantı bugün!Haberi Görüntüle