EYT detayları belli oldu! İşte işverene verilecek destek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

EYT detayları belli oldu! İşte işverene verilecek destek


Web Banner

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifi bugün Meclis Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifinin ayrıntılarını açıkladı. Akbaşoğlu, “(EYT teklifi) Her çalışan için iş yerlerine 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda, işverenlere tüm çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.” dedi. Peki bu ne anlama geliyor? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilen soruyu cevapladı.

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “5 bin ile 5 bin 900 günde emekli olacak ibaresi var. Sayın Akbaşoğlu açıkladı. Yaş şartının ortadan kaldırılması. Emeklilikte yaşı bekleyenler olarak yaş şartı kaldırılmış durumda. Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yılı tamamladıysa 08.09.1999’dan önce işe girenler 5 bin prim gününde emekli oluyordu. Gelen kanunla beraber 8 Eylül 99 öncesine girenler 5975 prim günü sayısına kavuştu.

EYT yasası kapsamında emekli olacakların tekrar çalıştırılmasına ilişkin bir destektir. Eğer kişiler emekli olduktan sonra 10 gün içerisinde tekrar başvurursa aynı iş yerinde ekstra bir katkı sağlanacak ve 5 puanlık bir sosyal güvenlik destekleme primi getirilecek, bu 500 liraya tekabül ediyor.

‘EYT’LİLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDERSE 500 LİRA İNDİRİM OLACAK’

Şu anda anladığımız kadarıyla sadece EYT’li vatandaşlarımız devam ederse 500 lira indirim olacak. Daha önce yaptığımız açıklamalarda bunun sadece EYT’li vatandaşlarımız için değil tüm emeklilere uygulanması gerektiği, çalışma barışını bozabilecek bir etkiye sebep olabileceğinden bahsetmiştik.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kanun görüşülecek. Kanunlaştıktan sonra kesin bilgiye sahip olabileceğiz.

İşverenler zaten emekli olanların tekrar çalıştırılması noktasında belli bir külfete gireceklerdi. Sosyal güvenlik destekleme priminde normal çalışanlar gibi bir indirim yapılmıyordu. 5 puanlık bir indirim yapılacak bu işverenler için büyük bir destektir.”

İLK BAŞVURU SÜRESİ NE ZAMAN?

23 yıllık bir bekleyiş vardı. Buradaki beklentiyi sayın Cumhurbaşkanı yasayı çıkararak karşıladı. Devletimiz ortaya çıkan refahı sabit dar gelirlilere ve orta gelirlilere dağıtacağız dedi. Bu kanunu öyle okumak lazım. Enflasyon karşısında bir nebze tahribata uğradılar ama memur maaşları ve asgari ücrete artışla bu telafi edildi. Dolar bazında asgari ücret tarihi rekora çıktı.

Emeklilerimiz yüzde 15.40’lık enflasyon farkına sahiplerdi yüzde 14’lük refah payı dokunuşunu Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. 3600 ek gösterge, taşeronların kadroya alınması tüm bunları vatandaşlarımızın refahını artırmak için yapılan düzenlemelerdi.

Yapılan düzenlemede 5 bin ile 5975 prim gününü anlıyoruz. Akbaşoğlu yürürlükteki mevzuata göre emekli olacaklar dedi. Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl, burada Bağkur ve Emekli Sandığı da var. Kadınlar 7200 gün, erkekler 9 bin günde emekli olabilecekler.

Vatandaşlarımız emeklilik dilekçesini vermek suretiyle, emekli olabilecekler. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülükdükten sonra Genel Kurul’a sevk edilecek. Genel Kurul’dan onay alındıktan sonra Cumhurbaşkanına sunulacak. Bu süreç şubat ayını bulacak.

Çok sade bir kanun tasarısı. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan birçok konuşulacak husus var. Ben bazı maddelerin tekrar tartışılacağını düşünüyorum. Staj ve çırakların sorunu, Bağkur ihya sorunu olabilir.

Vatandaşlarımız şubat ayında yasalaştığı farz edersek SGK’ya gitmeden e-Devlet üzerinden başvuruyu yapabiliyorlar. Emeklilik için başvuru esastır. Devlet memurlarımızda kasım ayında yürürlüğe giren bir sistem var. HİTAP sisteminde evrakları daireye götürmeden memurlar başvurabilecek. Hızlı bir şekilde başvuru olacak.

1 Mart itibarıyla emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Başvuru esastır. Martta bağlanamasa nisan ayında bağlansa dahil 2 maaş birden alacaklardır.

Emeklilerimiz şunu da gözetmeli bir promosyon söz konusu. Burada hangi emekliler ne kadar promosyon alıyorsa EYT’li vatandaşlarımız aynı oranda promosyon alacaklar.

SGK robotu üzerinden vatandaşlarımız emekli olursam ne kadar maaş alırım diye sorgulayabilirler. Vatandaşlar müsterih olsun 1 Mart itibarıyla maaş alabilecekler ve banka promosyonu alabilecekler.”

 

Web Banner
Web Banner