Erdoğan: Libya’nın güvenlik güçlerini eğiteceğiz « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Erdoğan: Libya’nın güvenlik güçlerini eğiteceğiz


Web Banner

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya konulu Berlin zirvesinden önce Politico için makale kaleme aldı. Makalesinde “Libya 10 yıldır kanlı bir iç savaşın içinde bulunuyor. Ancak uluslararası toplum, sorumluluklarını yerine getirmedi, şiddeti bitirerek, barış ve istikrarı sağlamadı” dedi.

Erdoğan’ın kaleme kaldıkları şöyle:

“Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Libya hükümeti, birkaç yıldır savaş baronu Hafter’in saldırısı altında. Ülkede darbe yapmaya çalışan Hafter’in silahlı örgütü, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri devletlerinden destek alıyor.

2015 Suheyrat Anlaşması gibi siyasi çözümü sağlamaya yönelik çabalara rağmen, dünya Libya’daki aktörleri desteklemedi.

‘Fransa, Hafter’in yanında yer almaktadır’

Libya’nın meşru hükümetini destekleyerek diplomasiyi savunan Almanya, Berlin’de barış konferansına ev sahipliği yapacak. Buna karşılık Fransa, Libya’nın hükümetine karşılık darbeci Hafter’in yanındadır.

Libya’yı savaş baronunun insafına bırakmak tarihi bir hata olacaktır.

İlave olarak Libya’da hükümetin düşürülmesi halinde Avrupa’nın yeni sorunlarla ve tehditlerle karşı karşıya kalacağı bilinmelidir.

Çatışmalar devam ederse şiddet ve istikrarsızlığın Avrupa’ya düzensiz göçü besleyeceği unutulmamalıdır.

Libya iç savaşı, Avrupa Birliği için bir turnusol kağıdı gibidir. Avrupalı liderler, yeni saldırıyla karşı karşıya olan liberal dünya düzenini savunacak mı? Yoksa Suriye’de yaptıkları gibi sorumluluklarından kaçarak yaşanan krizi tribünlerden mi izleyecekler?

Web Banner
Web Banner