Emekli maaşı 15 bin TL mi olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Emekli maaşı 15 bin TL mi olacak?

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin seyyanen zam ve aylık bağlama oranında düzenleme talebini dile getirdi. 

Bu haber 09 Haziran 2024 - 15:13 'de eklendi ve 10 kez görüntülendi.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, geçtiğimiz 5 aylık enflasyon oranının yüzde 22,72 olması emeklilerin maaş zammı beklentilerini de yükseltti. Ergün, emeklilerin daha önce kendilerine verilmeyen 8 bin 77 liralık seyyanen zam ve yüzde 5,7’lik büyüme oranı dikkate alınarak en az 15 bin lira seyyanen zam beklediğini dile getirdi.

TÜED Başkanı Ergün konuya ilişkin yaptığı açıklamada zam beklentilerinin her zaman sürdüğünün altını çizerek, yüzdelik artışların eşitsizliği artırdığını vurguladı. Ekonomik büyümeden emekliye seyyanen zam ile pay verilmesi gerektiğini ifade eden Ergül şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce memura verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zamdan emekli keseneği de kesilmedi, kesilseydi memur emeklisine de yansıyacaktı. Bu yanlış düzeltilirse, söz konusu zam, memur emeklisine yansıyacağından, işçi ve memur emeklisine de bu farkın verilmesi noktasında bir hak doğuyor. Hem yüzde 5,7’lik büyüme oranı, hem de daha önce emekliye verilmeyen 8.077 liralık seyyanen zammı düşündüğümüzde hak edilmiş seyyanen zam 12 bin lira civarında. Satın alma gücündeki kayıp da dikkate alındığında, geçen yılın 8 bin 77 lirası bu yıl 8 bin 77 lira olarak yansımayacaktır. Özetle, emeklinin seyyanen zam beklentisi 15 bin lira”

Maaş bağlama sistemenin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün,  “Aylık bağlama oranı yüzde 70’ten yüzde 35’lere indi. Burada emeklinin çok ciddi kaybı var. Bu parametrelerin değişmesi gerekiyor” diye konuştu.

İKRAMİYE TEPKİSİ: “HÜKÛMET BU ARTIŞ SİSTEMİNİ GETİRMEDİ”

Emeklilere verilen bayram ikramiyesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergül şu ifadeleri kullandı:

“Bayram ikramiyesi artışının da bir sisteme oturtulması lazımdı. Ne yazık ki hükûmet bu artış sistemini getirmedi. 1.000 liralık bayram ikramiyesinde enflasyon oranında bile artış yapılsa rakamın 5 bin lirayı geçtiğini görürdük. Emekli 1000 lira bayram ikramiyesi aldığı dönemde 700 liraya bir kurban alabiliyordu; bugün bir kurbanı 3 bin liraya alabilme imkânı yok.”

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN