İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Ehliyetini hala yenilemeyenler, çipli ehliyete geçmek için 2020’nin sonuna kadar süreniz var ama yine de siz geç kalmayın, şimdiden halledin. Yapmanız gereken ise çok basit.
İKİ ŞEKİLDE RANDEVU
Posta’dan Gülten Uğurlu’nun haberine göre, ehliyet yenilemek için ilk işiniz, randevu almak ve bu zorunlu. “randevu.nvi.gov.tr” internet adresi üzerinden ya da telefonla “199” numaralı çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeni randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyeceksiniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.
GEREKLİ BELGELER
Eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubu belgesi veya yazılı beyan ve en önemlisi de “sürücü olur” yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sağlık raporu gerekiyor. Rapor, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı sağlık tesislerinin yanı sıra özel hastane, tıp merkezleri, poliklinik ve muayenehanelerden de temin edilebilir.
SAĞLIK RAPORU 2 YIL GEÇERLİ
Sağlık raporunu aldınız, iki yıl içinde ehliyeti almanız ya da yenilemeniz gerekir. Bunun dışında ehliyeti alırken ya da yenilerken verdiğiniz sağlık raporunun bir süre sınırı yok. Yani sadece her ehliyet işleminde yeni bir rapor almak gerekiyor.
KAYIP VE ÇALINTI BEYANI
Ehliyetini çaldıran ve kaybedenlerin ise yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak, kayıp veya çalıntı beyanı vermesi de gerekiyor. Sonra Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapılıyor ve yeni ehliyet posta ile bir günde adrese teslim ediliyor.