Eğitimdeki reformlar OECD ile paylaşıldı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eğitimdeki reformlar OECD ile paylaşıldı


Web Banner

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ev sahipliğinde, OECD ve Avrupa Eğitim Vakfı iş birliğiyle “Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek: Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Öğretim Reformlarının Deneyimlerini Öğrenmek” konulu zirve, dün İstanbul’da düzenlendi. Türkiye’nin mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği reformu konu alan zirveye video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve topyekûn bir kalkınma için eğitimin insanlığın elindeki en güçlü enstrümanlardan biri olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de 19 milyonu temel eğitim ve ortaöğretimde, 8 milyonu yükseköğretimde olmak üzere yaklaşık 27 milyon öğrenci bulunduğunu açıklayan Erdoğan, “Milletimizin emaneti olan bu çocuklarımızın en güzel şekilde yetişmeleri için elimizdeki imkânları seferber ediyoruz” dedi ve ekledi: “Bu anlayışla son 20 yılda her yıl bütçede en büyük payı eğitime tahsis ederek, derslik sayımızı ikiye katlayarak, toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak, okullarımızı modern teknolojiyle donatarak, eğitim müfredatımızı özgürlükçü bir anlayışla yenileyerek, öğretmenlerimizin mali ve özlük haklarını geliştirerek hasılı eğitime dair hiçbir boşluk bırakmayarak Türkiye’yi her bakımdan örnek gösterilen bir ülke konumuna taşıdık.”

‘Cazip hale getirdik’

Önemli başarılara imza attıkları alanların başında mesleki ve teknik eğitimin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Öncelikle bu okullara yönelik vesayet dönemlerinde uygulamaya konulan haksızlıkları gidererek mesleki eğitimi yeniden cazip hale getirdik. Ardından reel sektörle kurduğumuz güçlü iş birlikleri sayesinde mesleki ve teknik Anadolu liselerimize yeni imkânlar sağladık. Ayrıca ülkemiz geneline yayılan 55 araştırma geliştirme merkeziyle ürün geliştirme çalışmalarında öğrencilerimizi sürece dahil ediyoruz. Geçmiş yıllarda bir elin parmaklarını geçmeyen tescili alınan ürün sayısı 2022’de 8 bin 269’a ulaşmış, bu ürünlerin 74’ü ticarileşmiştir.”

İş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan çırak, kalfa ve ustaları yetiştirebilmek için yeni düzenlemeleri hayata geçirdiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesleki eğitim merkezlerinde sadece 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının 1 yıl gibi kısa bir sürede 1 milyon 100 bine ulaştığını kaydetti ve ekledi: “Özetin özeti diyebileceğim bu çalışmalarla kısa sürede mesleki eğitimde hem yılların ihmalini giderdik hem de çok önemli bir ivme yakaladık.”

‘İstihdam önceliği istiyoruz’

Zirvedeki konuşmasında son 20 yılda Türkiye’nin eğitimde kitlesel bir dönüşüme sahne olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’nin her noktasına yeni okullar inşa ederek beşeri sermayenin eğitimle buluşması için bir seferberlik gerçekleştirildiğini vurguladı. Tüm kademelerde okullaşma oranının yüzde 95’lerin üzerine çıktığını açıklayan Özer, eğitimde kitleselleşmenin iki kazananı olduğunu söyledi ve ekledi: “Birincisi, sosyoekonomik seviyesi görece dezavantajlı olan kesimler. Onların hepsi eğitime katılabildi. İkincisi kız çocuklarının okullaşma oranında kendisini gösterdi. 2000’li yıllarda ortaöğretimde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 39’lardayken yüzde 95’e ulaştı.”

Mesleki eğitimden başarılı öğrencilerin uzak durmasının dünyada da sorun olduğunu belirten Özer, özel sektörün herhangi bir finansal katkısını almadan sadece deneyimleri paylaşmak üzere birlikte bir yönetim modeli geliştirdiklerini, kurumlardan sadece istihdamda öncelik istediklerini kaydetti. Başarılı öğrencilerin meslek lisesine gelmeye başladığına ve mesleki eğitim merkezlerinin de genç işsizliği azalttığına değinen Özer, bu süreçte kadın istihdamının arttığını belirterek ”2021’de 159 bin çırak – kalfa varken kadın oranı 27 bindi. Şu anda 1 milyon 108 binin, 326 bini kadın” dedi. Bu deneyimleri dünyayla paylaşmak için 7 adet uluslararası mesleki teknik Anadolu lisesi kurduklarını açıklayan Özer, “Artık Türkiye, OECD Genel Sekreterinin ifade ettiği gibi bölgesine ilham veren ülke konumuna geldi” diye konuştu.

Demirören Medya Lisesi’ni örnek gösterdi

CNN Türk yayınında da konuşan Bakan Özer, son 20 yıldaki iyileşmelerin mesleki eğitime de yansıdığını kaydetti. Artık akademik olarak başarılı öğrencilerin meslek liselerini seçtiğini söyleyen Özer, “En son Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 0,12 yüzdelik dilimden öğrenci aldı. Artık mesleki eğitim gençlerimiz için umut verici bir eğitime dönüştü. Bu sektör temsilcileri için de geçerli. Sektör temsilcileri artık meslek eğitimdeki süreçlere dahil olmaktan mutluluk duyuyor” dedi.

Web Banner
Web Banner