Doğal gaz ve elektrik faturalarıyla ilgili flaş açıklama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Doğal gaz ve elektrik faturalarıyla ilgili flaş açıklama

Beyaz eşya satın alırken evvela A+++ plus olanını tercih edin. Peteklerin arkasına ısı levhaları yerleştirin. Televizyonu fişinden çekerek kapatın.


Web Banner

Bilinçli enerji tüketimi ve alınacak önlemlerle konutlarda % 35’lik tasarruf sağlanacağını dile getiren RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan, Binaların izolasyonu çok önemli uygulama esnasında uzmanından yardım alınabilir. Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, ütü, fırın gibi beyaz eşya evde kullanılacak olan elektriğin yaklaşık % 40’ını tükettir. Beyaz eşya satın alırken evvela A+++ plus olanını tercih edin. Peteklerin arkasına ısı levhaları yerleştirin. Televizyonu fişinden çekerek kapatın dedi.

Pandemi sebebiyle evlerde çok fazla vakit geçirildiğini ve enerji tüketiminin arttığını dile getiren Aslan, evlerde enerji tasarrufu sağlamanın yollarını anlattı. Aslan, alınacak kolay ve pratik önlemlerde faturalarda % 40lık bir düşüş sağlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.

ENERJİNİN YÜZDE 75’İ ISITMA VE SOĞUTMADA TÜKETİLİYOR

Binalarda kullanılacak olan enerjinin % 75’inin ısınma ve soğutmada tüketildiğini aktaran Aslan, yalıtım uygulamalarıyla ısıtma ve soğutmada % 35 tasarruf sağlayabileceğini ifade etti.

PETEKLERİN ARKASINA ISI LEVHALARI YERLEŞTİRİN

Peteklerin arkasına yerleştirilen ısı levhaları ile ısıtma giderlerinde % 10 tasarruf sağlanacağını aktaran Aslan, Oda sıcaklığını kontrol etmeliyiz, ideal sıcaklık 22 derece kabul edilir. Oda sıcaklığını bu derecede tutmak, lüzumsuz her bir derecede % 7 tüketime engel olacaktır ifadelerini kullandı.

TELEVİZYONUN FİŞİNİ PRİZDEN ÇEKİN

Televizyonun kumandadan kapatılmasının yanlış olduğunu dile getiren Aslan, Uyku modundaki cihazlar elektrik tüketimin % 5’ini oluşturur. Fişi prizden çekerek kapatmamız % 5’lik tasarruf sağlayacaktır. Kullanmadığımız herhangi bir elektronik eşyanın ya da lambanın fişini prizden çıkarmalıyız diye konuştu.

A SINIFI FIRIN ALMAK YÜZDE 35 TASARRUF DEMEK

Aslan, Su kaynatmak için evlerde kettle tercih ediyoruz. Fakat onun yerine suyu ocakta kaynatırsak % 50 tasarruf sağlarız. Ayrıca ne kadarlık bir suya ihtiyacımız var ise o kadarını ısıtmalıyız. Fırın da yoğun enerji tüketen ev aletlerinden birisidir. Yeni teknoloji ile üretilen enerji tasarrufu sağlamayı başaran A sınıfı fırınları alıp kullanırsak % 35 tasarruf sağlarız. Eğer bir yemeğin pişme süresi 35 dakikaysa 30 dakikadan sonra fırını kapatalım, son 5 dakikada kendi ısısıyla pişecektir dedi.

BUZDOLABINI DOLU KULLANIN

Buzdolabını da yine A +++ plus olarak tercih etmek gerektiğini belirten Serdar Aslan, Yapılacak enerji tasarrufuyla Yatağan Termik Santralini kullanmamız sağlanabilir. Buzdolabını ısı yayan cihazlardan uzak bir yere koymalıyız. Mümkün olduğunda dolu kullanmaya özen gösterin, pet şişelerine su doldurup koyabilirsiniz, lüzumsuz açıp, kapatmayın ifadelerini kullandı.

AYDINLATMADA YÜZDE 90 TASARRUF MÜMKÜN

Hala evlerde alışılmış ampullerin kullanıldığını dile getiren Aslan, bunun yerine kompakt floresanların % 80, led armatürlerin ise % 90 enerji tasarrufu sağlayacağını anlattı.

ÇAMAŞIRLARI NEMLİ BIRAKIN, ÜTÜYÜ BUHARLI TERCİH EDİN

Çamaşır makinasınin sıcaklık derecelerinin ayarlanmasıyla enerjiden tasarruf edeceğini aktaran Aslan, Bulaşık makinasıni tam doldurmadan lüzumsuz yere çalıştırmayın. Ekonomik modda çalıştın ve bulaşıkların üstünü peçete ile silin. Kolay ütü yapılmasını sağlamayı başaran buharlı sistemlerle üretilen ürünleri tercih edin. Çamaşırları nemli bırakırsanız ütülemek daha kolay olacaktır diye konuştu.

FATURALARDA YÜZDE 40’LIK DÜŞÜŞ SAĞLANIR

Enerji performans sınıfı yüksek olan cihazların satın alınmasını öneren Aslan, Yoksa değiştirmek maliyeti daha yüksek olur. Bütün bu önlemleri dikkat alırsak faturalarda % 40’lık bir indirim sağlanabilir. Özellikle kış aylarında kabarık gelen faturaları tasarruf yaparak düşürebiliriz dedi.

Web Banner
Web Banner