Dil eğitiminde online istihdam « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dil eğitiminde online istihdam

Koronavirüs kısıtlamaları yurtdışında lisan eğitimi almayı olanaksız hale getirirken insanlar online dil kurslarına yöneldi. Ancak salgın bu platformlardaki eğitmen profilini de değiştirdi. Özellikle Asya ve Ortadoğu’daki turistik bölgelerde karantina nedeniyle işini kaybeden Batılılar bu platformdan ders vermeye başladı. Biz de farklı işlerde çalışıp şu anda dil eğitimcisi olan kişilerle konuştuk.


Web Banner

Koronovİrüs kısıtlamalarının İngilizce eğitimi için İngiltere, Avustralya gibi ülkelere seyahati ve yerel kurslara katılımı olanaksız kıldığı bir ortamda çevrimiçi eğitim uygulamalarına talep artarken, yine salgın nedeniyle bu platformlardaki eğitmen profili de ciddi bir değişime uğradı. Özellikle turistik bölgelerde karantina uygulamaları sonucu işini kaybeden pek çok kişi bu tarz uygulamalara yöneldi. Bir başka deyişle İngilizce eğitiminde merkez Londra’dan Bangkok’a kaydı. Biz de bu değişimi, pandemi zorunlulukları nedeniyle yaşadıkları gelir düşüşünü telafi etmek üzere ABD’li popüler dil eğitim uygulaması Cambly’e katılan eğitimcilere sorduk.

UÇUŞLAR DURDU GELİRLER DÜŞTÜ

ADAM Arrowsmith, Dubai’de kabin görevlisi olarak çalışan bir Avustralya vatandaşı. Uluslararası uçuşların durma noktasına geldiği geçen bir yıl boyunca ayda en fazla 2 uçuş yapabilmiş. Online eğitmenliğe de iş saatindeki düşüşle birlikte azalan gelirini telafi etmek için başlamış. “Turizm endüstrisinde çalışıp şimdi iş yokluğundan online eğitime geçen çok kişi tanıdım” diyen Arrowsmith deneyimlerini şöyle anlatıyor: “Farklı öğrenci ve eğitmenlerle konuştuğumda onlar da benzer şeyi söylüyorlar. Azalan gelirimi telafi etmek için bu güzel bir yöntem. Eğer yeterince çalışırsan normal bir maaşı yakalayabilirsin. Ders verdiğiniz her saat için 10 dolar alıyorsunuz. Özellikle Tayland gibi turistik ülkelerde yaşayanlar şimdi buna yöneldi. Kur farkı da düşünülünce oralarda çok daha avantajlı oluyor.”

DALIŞ EĞİTMENİ DERS ANLATIYOR

İNGİLTERE’den Charly Whiteside 15 yıldır Tayland’da dalış eğitmeni olarak çalışıyor. Tayland’dan online sitelere İngilizce eğitmeni olarak katılan çok kişi olmasını pandemiye bağlayan Whiteside, “Çok sayıda yabancı aslında burada turizm endüstrisinde çalışıyordu, tıpkı benim gibi. Ben aslında dalış eğitmeniyim. Turistler varken dalışa gidiyorduk, kaya tırmanışı da öğretiyordum. Salgın vurduğunda hiç iş kalmadı. Pek çok insan para kazanmak için farklı alanlara yönelmek zorunda kaldı ve online eğitim çok popüler oldu. Şikayetçi değilim, çok güzel tropik bir ülkedeyim ve hala çalışabiliyorum” diye konuşuyor.

TURİZM EĞİTİMİNDEN ONLINE DİL KURSUNA

JAMAIKA’dan Shanice Baker turizm eğitimi için 3 yıl önce Ukrayna’ya gelmiş. Turistik tesislerde ya da insanlarla temasın yoğun olduğu işlerde çalışan pek çok kişinin online eğitime yöneldiğini anlatan Baker, özellikle otel çalışanları için şartların zorlaştığını ve İngilizce eğitim platformlarının kurtarıcı olduğunu söylüyor. Baker kendi deneyimini şöyle anlatıyor: “Örneğin ben burada (Ukrayna) turizm eğitimi alıyorum. Üçüncü yılımdayım ve bu yaz staj yapıyor olmalıydım, hedefim bunun için İtalya’ya gitmekti. Fakat böyle bir şey şu aşamada çok çok zor. Şimdi bu uygulamalar farklı insanlarla tanışmak ve para kazanmak için alternatif. Eğer Ukrayna gibi doların güçlü olduğu bir ülkede yaşıyorsanız yeterli gelir sağlıyorlar.”

FİL PARKINDA İŞ KALMADI

“Tayland’da yaşıyorum ve turistlere açık bir fil koruma tesisinde biyolog olarak çalışıyordum. Fakat salgın nedeniyle artık turistlerin gelmesi mümkün olmadığı için işimi kaybettim” diyen ABD’li Alex Johncola, bunun üzerine online eğitim vermeye başlamış. Tayland gibi bir ülkede bu işten kazanılan paranın yeterli olduğunu belirten Johncola, haftada 25 saat çalışarak rahatça kirasını ödeyebildiğini ve market alışverişini yapabildiğini anlatıyor. Ders verdikleri her saat için 10 dolar kazandıklarını söyleyen Johncola, bunun ABD gibi bir ülke için yeterli olmayacağını da ekliyor.

ÖĞRENCİ ÇOK EĞİTMEN AZ

SALGIN uzadıkça online eğitime olan ilgi artarken şirketler, artan taleple baş etmekte zorlanıyor. Saat farkının yol açtığı arz-talep dengesizliğini aşmak isteyen firmalar, eğitmenlere daha fazla ücret teklif etmeye başlamış. Hatta bir arkadaşını eğitmen olarak sisteme kazandıranlara da ilave ödeme yapılıyor.

TÜRKİYE’DEN KATILIM YÜKSEK

KONUŞTUĞUMUZ eğitmenler Türkiye’nin, öğrenci katılımının fazlalığıyla dikkat çektiğini söylüyor. Bazı günler 10 rezervasyondan 9’unun Türkiye’den denk geldiğini söyleyen bile var. Türkler arasında talep daha çok üniversite hazırlık sınıfı seviyesinden. Suudi Arabistan talebin yüksek olduğu bir diğer ülke. Bunun dışında ABD veya Kanada’da bulunduğu halde karantina uygulamaları nedeniyle pratik yapma imkânı bulamayan kişiler arasında da online sitelerin kullanımı yaygın.

LONDRA’DA KURSLAR 6 BİN $

LİSAN eğitiminde en çok rağbet gören destinasyonlardan Londra’da 8 haftalık bir eğitim konaklama ve günde 2 öğün yemek dahil yaklaşık 6 bin dolara mâl oluyor. Buna vize ve uçak masrafları ile cep harçlığı eklendiğinde 8-10 bin dolarların görülmesi mümkün. Yerel kurslarda ise ana dili İngilizce olan eğitmenlerden ders almanın saatlik maliyeti 100-200 TL civarında. Online uygulamalarda da saatlik eğitimin öğrenciye maliyeti yerel kurslarınkine benzerlik gösteriyor. Farklı coğrafyalardan farklı insanlara erişim olanağı ise bu platformları öne çıkarıyor.

Web Banner
Web Banner