Ders kitapları hakkında resmi yazı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ders kitapları hakkında resmi yazı


Web Banner

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Kitabı İhtiyacının Belirlenmesi konulu resmi yazı gönderildi.

Resmi yazıda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul/kurumlarında okutulacak ders kitapları ve ders kitabı yerine kullanılacak eğitim aracı/öğretim materyallerinin seçim işlemlerinin yapılabilmesi için MEBBİS Kitap Seçim Modülü 11 – 25 Ocak 2021 tarihleri arasında okul/kurumların kullanımına açıldığı ifade edildi.

Modül, kontrol ve onaylama işlemleri için 26 Ocak – 05 Şubat 2021 tarihleri arasında il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin kullanımına açık tutulacaktır. Bu nedenle, resmî ve özel bütün
okul/kurumların kitap ihtiyaçlarını zamanında ve eksiksiz olarak Kitap Seçim Modülüne girmeleri gerekmektedir.

Kitap ihtiyacının belirlenmesinde Kitap Seçim Modülü’ne girilen kitap sayıları esas alınacaktır. Resmî ve özel bütün okul/kurum müdürlükleri öğrenci ve öğretmen sayılarını dikkate alarak kitap ihtiyaçlarını belirleyecek ve belirlediği kitap sayısını Kitap Seçim Modülü’ne girecektir. Okul/kurum müdürlüğü veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğü tarafından Bakanlığa yazılı ya da sözlü olarak kitap ihtiyacı bildirilmeyecektir.

Bu bağlamda özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimizin eğitim gördüğü özel eğitim okul/kurumları ile özel eğitim sınıflarına ait kitap ihtiyaçları belirlenirken ekte gönderilen “Dikkat Edilecek Hususlar” formunun dikkate alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. denilmiştir.

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN KİTAP SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;

Genel Müdürlüğümüze bağlı özel eğitim okulları ve kurumları ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarımızda açılan özel eğitim sınıflarımızda öğrenim görmekte olan özel eğitim öğrencilerimiz için kitap seçimlerinin unutulmaması gerekmektedir.

Her okul/kurum öğrenci sayısı kadar uygun kademedeki ders kitaplarını seçmelidir.

Örneğin I. Kademede 10 öğrencisi olan bir okul/kurum her ders için 10 adet kitap (10 adet Türkçe ders kitabı, 10 adet Matematik ders kitabı vb.) seçmelidir.

Kitap seçimlerinde I. kademe kitapları İlkokul öğrencilerine, II. kademe ortaokul öğrencilerine, III. kademe kitapları lise öğrencilerine ve 0-36 ay ya da 37-78 ay kitapları okul öncesi öğrencilerine (yaş dikkate alınarak) seçilmelidir.

Özel eğitim okul/kurumlarında ve özel eğitim sınıflarında hafif düzeyde yetersizliği bulunan öğrencilerimiz için Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü müfredat kitaplarının seçilmesi gerekmektedir.

Özel eğitim okul/kurumlarında ve özel eğitim sınıflarında orta ağır düzeyde yetersizliği bulunan öğrencilerimiz için Genel Müdürlüğümüz Özel Eğitim Okulu kitaplarından öğrencinin kademesine uygun olan kitapların seçilmesi gerekmektedir.

Özel eğitim ders kitaplarından set ya da modül şeklinde bulunan kitaplarımızdan her bir öğrenci için ayrı ayrı seçim yapılacaktır.

Örneğin 5 özel eğitim öğrencisi bulunan okul/ kurum, “Özel Eğitim Uygulama Okulu (II. Kademe-ORTAOKUL) Okuma-Yazma Türkçe Öğretimi Ders Kitabı (9 Modül + 700 kart)” kitabından 5 adet isteyecektir.

Görme yetersizliği bulunan ya da az gören öğrencilerimiz için Braille ders kitap seçimlerinin unutulmaması gerekmektedir.

Örneğin kaynaştırma olarak öğrenim görmekte olan görme yetersizliği bulunan öğrencimize Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü müfredat kitaplarının Braille basılı hallerinin seçilmesi gerekmektedir.

Örneğin görme yetersizliği ve zihinsel yetersizliği olan özel eğitim okul ya da sınıflarında öğrenim gören öğrencimize kademesine uygun özel eğitim ders kitaplarının Braille baskı halleri seçilmelidir.

2021-2022 yılları ders kitapları seçim modülü 11 – 25 Ocak 2021 tarihleri arasında okulların kullanımına açılmış olup yukarıda belirtilen hususlara özenle dikkat edilerek kitap seçim işlemlerinin bitirilmesi gerekmektedir. Okul/kurumlarımız tarafından yapılan kitap seçimleri; Genel Müdürlüğümüzce kontrol edilecek, eksik ya da yanlış kitap seçimi yapılması durumunda sorumluluk okul idaresinde olacaktır.

Web Banner
Web Banner