Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret açıklaması! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret açıklaması!


Web Banner

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ikinci kez toplandı. Milyonlarca çalışan, asgari ücrete yapılacak ek zammın ne kadar olacağını merak ediyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi dönüşü asgari ücrete ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesi, Yunanistan ile ilişkiler, 6’lı masa, ve gündeme ilişkin pek çok konu hakkında da önemli mesajlar verdi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Madrid dönüşü yaptığı açıklama:

ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ SİZİN BEKLENTİNİZ NEDİR?

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışıyor. İnşallah arkadaşlarımız çalışmayı efradını cami ağyarını mani bir şekilde bitirirler. Biliyorum ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu en ideal seviyeyi belirleyecek. Biz de inşallah müjdeli haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşırız. Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlığımız var. Şartlara göre ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete enflasyon nedeniyle yapılacak ara zammın belirlenmesi için dün ikinci kez toplandı. Komisyonun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantısına işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ’in yanı sıra, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri katıldı.

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, toplantıda, enflasyon oranlarını ortaya koyduklarını belirterek, “Bugün itibariyle 15 milyon 200 bin çalışan var. Bunların 2 milyon 200 bini örgütlü. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücreti ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik. Enflasyon oranlarını ifade ettik, toplantımızda bunları görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

İki gündür yapılan görüşmelerde asgari ücret zammından özellikle küçük işletmelerin zarar görmemesi ve istihdamın daralmaması için işverenlerin destek talebi oldu. Hem prim desteği hem de asgari ücretten alınan vergiden vazgeçilmesiyle, asgari ücretin işverene maliyetinin, net ücrete artış olarak yansıması öngörülüyor. Her iki taraf da bu formüle sıcak bakıyor. 6 bin 391 liralık açlık sınırına dikkat çeken Türk-İş ise asgari ücrette yüzde 25’lik zam ve 5 bin 500 liranın altında bir rakamı tartışmaya açık değil.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Asgari ücrette yapılacak ara zammın 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olması için gereken yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair karara göre Asgari Ücret Yönetmeliğinin 11 inci maddesi, “Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” şeklinde değiştirildi. Değişiklikle, yeni asgari ücret açıklandıktan sonra, belirtilen tarih itibariyle yürürlüğe girecek. Böylece asgari ücret zammı temmuz maaşlarına yansıtılabilecek. Peki beklentiler neler?

ASGARİ ÜCRETTE HANGİ FORMÜLLER KONUŞULUYOR?

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı: “İkinci kez asgari ücret tespit komisyonu toplandı. Yönetmelik gereği yılda 1 kez aralık ayında görüşmelerine başlıyor. Aralığın son haftasında nihai kararını veriyor ve takip eden ay başından itibaren de yeni yılın asgari ücreti belirlenmiş oluyor.

Asgari ücret aslında taban ücrettir. Yasa diyor ki işverene bunun altında ücret ödeyemezsin. 2021 yılının son ayına geldiğimizde sayın Cumhurbaşkanı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aldığı yüzde 50’lik kararı kendisi açıkladı.

Ocak, şubat, mart ve nisan ayına geldiğimizde enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üzerinde kaldığı görülürken, haziran ayı enflasyon rakamı da pazartesi günü açıklanacak. O da yüzde 3-4 seviyesinde gelecek. Asgari ücretliye verilecek yüzde 50’lik zammın mayıs ayı itibarıyla yüzde 35’i kayboldu.

4 bin 253 liraya yükseltilen asgari ücret 2021 yılındaki 2 bin 800 lira civarındaki asgari ücretin alım gücüne nerdeyse eşdeğere gelmiş oldu.

ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞI NE KADAR OLMALIDIR?

Türk İş Genel Sekreteri’nin yaptığı açıklamada herhangi bir rakam konuşmadık dedi. İllaki bir rakam üzerinde konuşulmuştur. Türk İş, 6 bin 300 liranın üzerinde bir zam bekliyor. Burada beklentinin dışında konunun tarafları var. İşverenin buna yaklaşımı ne olacak? İşveren de taşın altına elini sokacak ama işveren de devlete diyor ki bu yükü hükümet üstlensin bizim üzerimizdeki sigorta maliyetlerini kaldırsın.

Yıl başında 5 milyon asgari ücretli bugün 6.5 milyona yükseldi. Bunun sebepleri gelir ve damga vergisinin kaldırılmasıdır. Bazı kötü niyetli işletmeler asgari ücretin üzerinde vermiş olduğu ücreti gelir ve damga vergisinden kurtarmak için asgari ücret üzerinde ücret veren kişilere zam yapmadı. Nihayetinde asgari ücretin üzerinde ücret alanların da bu geçen dönemde istenilen ölçüde zam yapılmadığı için alım güçleri düştü.

Yaklaşık olarak yüzde 20-40 arasında zam konuşuluyor. Emeklilere tahminimce yaklaşık olarak yüzde 40’lık zam yapılacak. Asgari ücretlinin de enflasyona ezdirilmemesi için buna yakın bir zam yapılması söz konusu olacak.

İşveren ve çalışan üzerindeki sigorta maliyetini kaldırdığınızda zaten yüzde 40 seviyesine ulaşmış oluyor. Bakalım bugün nihai karar verilecek masadan uzlaşmanın çıkması bekleniyor. Daha sonra sayın Cumhurbaşkanı asgari ücrete yapılacak zammı açıklamış olacak.

6.5 milyon çalışanın Hazine’ye maliyeti çok ciddi boyutlarda olacak. Geçtiğimiz gün TBMM’de ek bütçe kabul edildi. Bu ek bütçenin içerisinde de bu maliyetler düşünülmüştür. Yapılacak olan 1600 liralık zam yüzde 40’a tekabül edeceği için asgari ücretlinin eline geçeceği rakam 5 bin 950 lira civarında olacak.

HAZİNE’YE MALİYET ARTTIKÇA ENFLASYONUN ARTMASI VE MAAŞLARIN ERİMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?

Olayın özeti ya da yapılması gereken en önemli şey iyileştirme olacak ama enflasyonu kontrolaltına almadığınız müddetçe bu zamların ardı kesilmeyecek. Enflasyon sürekli yükselme eğiliminde olduğu sürece çalışanların da alım güçlerinde düşüş var. Bunun temel sorunu enflasyon, fiyat istikrarı ve ekonominin istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmesi şeklinde olacaktır.

ASGARİ ÜCRET 5 BİN LİRANIN ÜZERİNDE Mİ OLACAK?

5 bin 950 lira sigorta maliyeti ile bakıldığında bu rakama tekabül ediyor. Eğer sayın Cumhurbaşkanı masada uzlaştığı takdirde sayın Cumhurbaşkanı da bunun üzerine bir artış koyarak açlık sınırı seviyesinde bir açıklama yaparsa bu sürpriz olmayacaktır. Bunu bekliyorum, sayın Cumhurbaşkanı bu konularda açıklama yaptığında sürpriz kararlara imza atıyor.

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ÇALIŞANLARIN DURUMU NE OLACAK?

İlk toplantıda Türk İş Başkanı ile sayın Bakanımızın görüşmesi basına da yansıdı. Örgütlü çalışmanın teşvik edilmediği ortamda asgari ücretin üzerinde ücret alan kesimin her geçen gün alım gücü düşmeye devam edecek. Asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılmadığı için onların da alım gücü düşüyor. Umarım en kısa zamanda sendikalaşmanın önü açılmış olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTOGG’a ÖTV düzenlemesi! Görüşmeler sırasında ‘son dakika’ eklendiHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRPetrol fiyatlarında sert gerileme! Düşüşün nedeni belli olduHaberi Görüntüle

Web Banner
Web Banner