Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün bizim için sınama günüdür « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün bizim için sınama günüdür


Web Banner

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulundu.

Kahramanmaraş’ın ardından Hatay’a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan’ın burada yaptığı konuşmasından satır başları şöyle:

”BÖYLESİ BİR FELAKETE HAZIRLIKLI OLMAK MÜMKÜN DEĞİL”

”İşimiz kolay değildi. Yaklaşık 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında bir alanda etkili olan depremin yol açtığı yıkımın büyüklüğüne bir de hava şartlarının zorluğu eklendi. Elbette eksikler var, şartlar çok açık net ortada. Böylesi bir felakete hazırlıklı olmak mümkün değildir. Deprem alanını afet bölgesi ilan ettik. 10 ilimizi kapsayan OHAL kararı alarak süreci hızlandırdık. Gereken her adımı atarak kimseyi yıkıntılar altında bırakmayacak bir afet yönetimi yürüteceğiz. Bu dönem bir birlik beraberlik dayanışma dönemidir. Kamu personelinden STK’lara,yurt dışı ekiplerinden gönüllülere, sayıları 60 bini bulan akredite kişiler canla başla çalışıyor. Hatay’da da üniversite hastanemiz bu akşamdan itibaren aktif olarak göreve katılacaktır.

”MAKAMIN SORUMLULUĞU OLMASA FARKLI KONUŞURUM”

Böyle bir dönemde hala basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe hala burada olumsuz kampanyalar yürütmeyi hazmedemiyorum. Üzerinde bulunan makamın sorumluluğu olmamış olsa bugün böyle konuşmam çok daha farklı konuşurum. Bazı namussuz kişiler kampanya yaparak, Hatay’da asker, jandarma, polis göremedik gibi yalan yanlış iftiralar atıyorlar. Şu an itibarıyla Hatay’ımızda asker, jandarma, polis, toplamda 21 bin 200 personel görev ifa ediyor.

”1 YIL İÇİNDE TÜM DEPREMZEDELERİN KONUTLARI YAPILACAK”

Mevcut hükümet tüm imkanlarını seferber ederek adımlarını atmış ve bu ara dönemde tüm depremzedelere 10’ar bin lira verme kararını Kahramanmaraş’ta açıkladım. Bu bir son değil ama 1 yıl içerisinde de tüm felaketzedelerimizin konutlarını talimatı verdim, 10 vilayetimizin 10’unda, TOKİ’nin yönetimindeki müteahhit firmaları devreye sokarak, enkaz kaldırma ve konut yapımını hızlandıracağız.

”BUGÜN BİZİM İÇİN SINAMA GÜNÜ”

Bugün bizim için sınama günüdür. Bu millet bugüne kadar nasıl bunları sınayarak atlattıysa inşallah bunu da atlacaktır. Kimse bundan endişe etmesin. Şu anda Türkiye genelindeki vefat sayısı 9 bin 57. Hatay’daki vefat sayımız şuan itibariyle 3 bin 356. Yaralı sayısı ülke genelinde 52 bin 979. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444.”

 

Web Banner
Web Banner