Yaz tatilinin sona ermesinin ardından yeni eğitim öğretim dönemine oldukça kısa bir süre kaldı. Anne babaların özenle hazırladığı minikler artık okula başlayacak ve evlerinin güvenli sınırlarının ötesine adım atacaklar. Formalar, önlükler, renkli kalemler, defterler ve çantalarla yapılan hazırlıklar çocukları oldukça mutlu ve heyecanlı kılıyor. Ancak, bu heyecan ilk gün stresinin yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Peki, okulun ilk gününde her şeyin sorunsuz gitmesi için neler yapılmalı?
“Uzman desteğinden çekinmeyin”
Çocukların okul stresini ve endişesini azaltmak için ebeveynlere önemli görevler düştüğünü belirten Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Uzman Psikologu Duygu Gökyıldırım Uslu, “Tatil sonrası, özellikle ilk kez okula başlayacak çocuklar büyük bir değişim yaşar. Yeni arkadaşlar, dersler, ödevler ve sınavlar onları bekliyor. Bu değişim, her çocukta farklı seviyelerde stres yaratabilir. Ancak doğru yaklaşımlarla çocuğunuzun okulun ilk günündeki endişesini azaltabilirsiniz. Çocuğunuzun korkularının bir günde geçmeyeceğini unutmayın. Sabır ve sevgiyle bu süreci birlikte aşabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun endişesi uzun süre devam ederse, profesyonel bir uzmandan yardım almakta tereddüt etmeyin” diyor.
Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu, özellikle ilk kez okula başlayan çocukların okulun ilk gününü sorunsuz ve stresiz geçirebilmesi için dikkate almanız gereken bazı önemli noktaları paylaşıyor:
Uyku düzenini ayarlayın
Tatil sonrası alışkanlıkları yeniden düzenlemek önemlidir. Okul saatlerine uygun bir uyku ve kalkma düzeni oluşturmak, çocukların biyolojik saatlerini okula uyumlu hale getirir. Okula başlamadan birkaç gün önce uyku saatlerini ve günlük aktiviteleri okul saatlerine yakın bir düzene getirerek çocuğunuzun geçişini daha yumuşak hale getirebilirsiniz.
Telaşlı ve endişeli olmayın
Beklenen gün geldiğinde sabah erken kalkın ve çocuğunuzla iyi bir kahvaltı yapın. Telaşlı ve aceleci davranışlar çocuğunuzun dikkatinden kaçmaz ve onun da endişelenmesine neden olabilir. Bu nedenle sakin ve mutlu bir tavır sergilemeye özen gösterin.
Okulu birlikte keşfedin
Okulun ilk gününde çocuğunuzu yalnız göndermemeniz gerektiğini vurgulayan Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu, “Çocuğunuzla birlikte ve biraz erken okula gidin. Böylece sınıf, kütüphane, yemekhane ve spor salonu gibi bölümleri birlikte keşfedebilirsiniz. Bu alanlarda neler yapılması gerektiğini ve ders – teneffüs, oyun ve spor zamanlarını anlatırsanız çocuğunuzun kaygısı azalacaktır. Ayrıca erken giderek çocuğunuzun öğretmeniyle tanışma fırsatı yakalarsınız, çünkü diğer öğrenciler ve veliler geldiğinde öğretmenle bire bir iletişim kurmak zorlaşabilir” diyor.
Olumsuz yorumlardan kaçının
Okulu, öğretmenleri veya idarecileri eleştirmekten kaçının. Çocuklar, ebeveynlerinin her hareketini dikkatle gözlemler. Olumsuz yorumlar, çocuğun okuluna, öğretmenine veya arkadaşlarına karşı olumsuz bir bakış açısı geliştirmesine neden olabilir. Bu yüzden soğukkanlı ve olumlu davranmaya özen gösterin.
Çocuğunuzun ağlaması durumunda başka çocuklarla kıyaslama yapmaktan kaçının. Her çocuğun kendine özgü olduğunu ve stres anlarında farklı tepkiler verebileceğini unutmayın. Çocuğunuzu sınıf arkadaşları veya varsa büyük kardeşiyle karşılaştırmak yerine, duygularını anlamaya çalışın. Çocuğunuz ayrılırken ağlayabilir; bu oldukça normaldir. Alaycı bir tutum sergilemektense, duygularını dinleyin ve bu hissin birkaç gün içinde geçeceğini, her şeyin yolunda olduğunu anlatın.
Eğer çocuğunuz okula gitmek istemediğini söylerse, sakin bir şekilde durumu açıklayın. Evde her istediğini elde eden çocuk, okulda aynı şartları göremeyebilir ve bu durum onu hayal kırıklığına uğratabilir. Okula gitmenin bir zorunluluk olduğunu ve bu konuda tartışmaya açık olmadığını net bir dille ifade edin.
Çocuğunuzu okul sonrası nasıl geçtiğini anlatmaya zorlamayın. Okul çıkışında onu okul kapısında bekleyeceğinizi belirtin ve bu sözü tutun. Çocuğunuzun gününü anlatmasını zorlamadan, merak ettiğiniz konuları öğretmeni veya okul yetkilileriyle konuşarak öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşadığı duyguları paylaşarak, yalnız olmadığını ve okulda kendini daha iyi hissetmeye başlayacağını belirtin. Okul çıkışında sevdiği bir yerde yemek yemeyi veya eksik okul malzemelerini tamamlamayı teklif ederek günü olumlu bir şekilde sonlandırabilirsiniz.
Okula dönüşü eğlenceli hale getirmek, çocukların olumlu bir tutum sergilemesini sağlar. Okul temalı oyunlar veya eğitici aktiviteler, çocuğun okul ilgisini artırabilir. Tatil sonrası kısa, basit ödevler veya aktiviteler hazırlayarak çocuğunuzun okul materyallerine yeniden alışmasına yardımcı olun. Enerjisini atmasını sağlayacak fiziksel aktiviteler yapmasını teşvik edin; spor yapmak veya açık havada oyun oynamak, çocuğun enerjisini pozitif bir şekilde yönlendirmesine yardımcı olabilir.