Canlı Ders Konusunda Önemli Uyarı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Canlı Ders Konusunda Önemli Uyarı

Kovid-19 önlemleri kapsamında canlı derslere geçilmesiyle birlikte sosyal medyada online yapılan derslerde yaşanan olaylarla alakalı görüntüler paylaşılmaya başlandı.


Web Banner

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Candide Şentürk, online dersleri paylaşan öğretmen ve öğrencileri bir kez daha uyardı.

Ders esnasında paylaşılan görüntüler sebebiyle 4 yıla kadar hapis cezası alınabileceği uyarısında bulundu.

Kovid-19 önlemleri sebebiyle getirilen yasaklar kapsamında, ilkokullardan üniversitelere kadar birçok eğitim kuruluşu, derslerini online olarak internet üzerinden işlemeye başladı.

Çeşitli yaş gruplarından binlerce öğrenci, bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden görüntülü konuşma programlarına bağlanarak derslerini alırken, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Candide Şentürk hem öğrencilere hem de eğitmenlere uyarılarda bulundu.

Söz konusu görüntülü görüşmelerin kişisel veri kapsamında değerlendirildiğini belirterek, “2016 yılından itibaren Kişisel Verileri Koruma Kanunu hayatımıza girdi ve bu kapsamda kişileri ayırt etmeye yarayan, belirlenebilir, gerçek kişiye yönelik her türlü bilgi kişisel veri olarak kabul edilir.

Kişisel verileri korumaya yönelik yapılan atıf itibariyle de kişisel verileri hukuka aykırı biçimde yayan, ifşa eden ya da bir şekilde kayıt altında tutan, hukuka aykırılık bilinciyle bunu yapan kişiler Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 135’inci ve devamı hükümlerine göre cezalandırılabilir.

Bunun bilincinde olarak hareket yapmak gerek. Orada ders anlatan öğrencilerin ve hocaların izinsiz, amaca uygun olmayacak bir biçimde kayıt etme ve onlar üzerinde bir takım oynamalar yapmak şartıyla, dijital ortamlarda yayma suç kapsamına giriyor.

4 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Suçun hukuki cezanın somut olayın özelliklerine göre değişebileceğini belirterek, “Olay, TCK’nın 135’inci maddesinin kapsamında kalırsa 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası, 136’ıncı maddesinin kapsamında kalırsa 2 ile 4 yıl arasında hapis cezası gerektirebilir.

Ciddi miktarda hapis cezasını gerektiren suçlarla karşı karşıya kalabilirler. Kanun, öğretmen ve öğrenci ayırt etmeyip herkese aynı cezayı uyguluyor.”

Web Banner
Web Banner