Çalışan annelere devlet desteği « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Çalışan annelere devlet desteği

Annelere tanınan doğum izinleri sonrası yarı çalışma ödeneği ve izinlere ilişkin yasadan sonra yönetmelikler de çıkartıldı ve uygulama başladı. 

Bu haber 24 Ocak 2021 - 23:20 'de eklendi ve 98 kez görüntülendi.

Annelere tanınan doğum izinleri sonrası yarı çalışma ödeneği ve izinlere ilişkin yasadan sonra yönetmelikler de çıkartıldı ve uygulama başladı. Özel sektörde çalışan anneler belli sürelerle çocuk sayısına göre haftanın yarısında çalışıp tam maaş alabilecek. Maaşın yarısını işveren, kalanını İŞKUR ödeyecek.

Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in haberi şöyle: Analık izinleri bittikten sonra anneler, çocuk sayısına göre birinci çocuk için 60, ikinci çocukta 120 ve üçüncü çocukta 180 gün yarım çalışma yapabiliyor. Bu sürelere çoğul doğumlarda 30 gün daha ilave ediliyor. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süreler 360 gün olarak uygulanıyor.

Bu dönemde işveren yarım maaş öderken, anneye İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği de veriliyor. Buna göre ücretlendirmeler birinci çocukta 30 gün, ikinci çocukta 60 gün ve sonraki doğumlarda 90 gün olarak yapılıyor.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Doğumdan sonra analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler.

ÇALIŞMANIN ŞARTLARI

İşçinin doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç senede en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması. Haftalık çalışma zamanının yarısı kadar fiilen çalışılması. Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Yarım çalışma süresi birinci doğumda 60 gün, ikincide 120, sonraki doğumlarda ise 180 gün. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün daha ilave ediliyor. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süreler 360 güne çıkarılıyor.

 

EN FAZLA NE KADAR SÜREYLE FAYDALANABİLİR?

Birinci doğumda en fazla 30 gün, ikinci doğumda en fazla 60 gün, sonraki doğumlarda en fazla 90 gün, çocuğun engelli doğması hâlinde en fazla 180 gün, yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilir.

 

YENİ ASIR
Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN