Böyle giderse bayramda evdeyiz! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Böyle giderse bayramda evdeyiz!

Günlük vakaların 60 bine dayanması üzerine önceki gün kısmi kapanmaya gidildi. Eğer istenilen seviyeye düşülmezse Ramazan Bayramı ile ilgili de önemli bir karar alınabileceği iddia edildi.


Web Banner

Türkiye gazetesinin haberine göre; İki haftalık süreç daha da kötüye giderse Ramazan Bayramı’nda komple sokağa çıkma yasağı uygulanması bekleniyor. Şehirler arası seyahatin ise tamamen duracağı düşünülüyor.Böylelikle akraba, eş dost ziyaretlerinin önüne geçilerek virüsün yayılımının yavaşlatılması hedefleniyor.

SOYLU’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından koronavirüs salgını ile mücadeleye ilişkin önemli bilgiler verdi. Daha ağır bedellerle karşılaşmamak için kurallara uyulmasının altını çizen Bakan Soylu, ‘Yaza inşallah, bu musibeti yenerek sağlıkla ulaşmalıyız’ dedi.

Soylu’nun korona virüs kısıtlamalarıyla ilgili açıklaması:

Salgınla mücadelede önemli bir dönemin içerisindeyiz. Mücadelede daha ağır bedellerle karşılaşmamak için;

1- Akşam saat tam 18.00’de iş yerlerimizi kapatalım ve en geç 19.00’da evimizde olalım.

2- Tedarik, üretim, sağlık, güvenlik vb. alanlarda kısıtlamada istisnalar mevcuttur. Bu istisnalar zorunlu işlerin görülmesi içindir. Muafiyetlerin suistimali, mücadelemize ve kurallara uyanlara haksızlıktır.

3- Tüm güvenlik birimlerimiz ve denetim ekiplerimiz 7/24 görevlerinin başındadır.

Denetimlerde rehberlik ve uyarı önceliğimizdir. Ancak tedbirlere uyulmaması konusunda ısrar, kasıt, istismarda ise idari ve adli yaptırım esastır.

Birbirimizi anlayarak, kurallara uyarak, Mübarek Ramazan’da salgına karşı iyi netice almalı, yaza inşallah, bu musibeti yenerek sağlıkla ulaşmalıyız.

Bu arada, dün İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Kısmi Kapanma” konulu genelge gönderdi. Genelgede şu ifadeler yer aldı:       

Hafta içi saat 19.00’dan 05.00’e kadar, hafta sonu ise tamamen sokağa çıkmak yasak olacak. Ancak çalışma kâğıdı olanlar bu yasaktan muaf tutulacak. Kısıtlama, turistleri de kapsamayacak. Ama ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu kişiler sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacak.

Market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Bütün iş yerlerinin (istisna getirilenler hariç) çalışma saatleri hafta içi günlerde 07.00-18.00 saatleri arası olarak belirlenecek. Zincir marketler ise saat 10.00’da açılacak.

Hafta içi 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 10.00-14.00, 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız ise 14.00-18.00 saatleri dışında sokağa çıkamayacak. Bu yaş grupları, hafta içi toplu taşıma kullanamayacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde zorunlu hâller dışında vatandaşlarımızın toplu ulaşım vasıtaları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) dışında şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek.

Saat 10.00’dan sahur vaktine kadar restoranlar paket servis yapabilecek.

Pazartesi itibarıyla halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parklar, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi İnternet kafe, elektronik oyun yerleri ve bilardo salonları bir süre kapanacak. Çay ocakları ise esnafa servis yapabilecek.

Konaklama tesislerinde kesinlikle toplu iftar organizasyonları yapılmayacak.

Market, mağaza gibi iş yerleri, açılışa özel veya belirli günler için indirim yapmayacak. İndirimleri en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlara yayacak.

Yurt dışından gelenler, 72 saat içerisinde yapılmış ve sonucu negatif çıkmış korona testini ibraz edecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma başlama ve bitme saatleri 10.00-16.00 olacak. Hamileler, süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanlar, kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar da idari izinli sayılacak. Bu kurallar, MİT Başkanlığı çalışanlarını kapsamayacak.

 

 

 

Web Banner
Web Banner