BM: İsrail-Filistin şiddetini ancak barış sonlandırabilir « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

BM: İsrail-Filistin şiddetini ancak barış sonlandırabilir


Web Banner

Birleşmiş Milletler Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ile Filistin arasındaki ateşkesin bağımsız bir Filistin devleti ile İsrail’in yan yana yaşaması halinde duracağını söyledi.

İsrail, saldırı hazırlığında olduğu gerekçesiyle cuma günü Gazze’deki İslami Cihad’a ait olduğunu iddia ettiği hedeflere saldırı başlatmıştı.

Saldırılar üzerine Gazze’den, İsrail yönüne bir dizi roket atılmıştı. İsrail’in Gazze şeridine düzenlediği saldırılar sonucunda aralarında 14 çocuk ve 4 kadının yer aldığı 44 kişi hayatını kaybetmiş, İsrail tarafındaysa herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.


Taraflar arasında ateşkes devreye girmişti

Taraflar arasında Mısır’ın arabuluculuğuyla varılan ateşkes, 7 Ağustos’ta yürürlüğe girmişti.


Diplomatik çabaları güçlendirme mesajı verdi

Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, BM Güvenlik Konseyi’nin son şiddet olaylarına ilişkin acil toplantısında, İsrailli ve Filistinli liderler ile uluslararası topluma uygulanabilir iki devletli çözüme yönelik anlamlı müzakerelere geri dönmek için diplomatik çabaları güçlendirmeçağrısında bulundu.

Mısır’ın aracılık ettiği ateşkesintam ölçekli bir savaşın patlak vermesinin önlenmesine yardımcı olduğunuifade eden Wennesland, düşmanlıkların yeniden başlamasının yalnızca Filistinliler ve İsrailliler için yıkıcı sonuçları olacağı ve herhangi bir siyasi ilerlemeyi zorlaştıracağı” konusunda uyardı.


Güvenlik Konseyi’ni Filistin’i korumaya çağırdılar

Öte yandan, Filistin’in BM Büyükelçisi Riyad Mansur, Filistin halkının “güçsüz” olduğunu ve Güvenlik Konseyi’ni onların korunmasını sağlamak için harekete geçmeye çağırdı.

Web Banner
Web Banner