Başakşehir’de Ahilik yılı açılış programı gerçekleşti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Başakşehir’de Ahilik yılı açılış programı gerçekleşti

Başakşehir Kaymakamlığı ilçe milli eğitim müdürlüğü Ahilik yılı açılış programı İkitelli Organize Sanayi Binası konferans salonunda gerçekleşti.


Web Banner

2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınan Ahi Evran’ı ve yüzlerce yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatmış tüm esnaf ve sanatkarlarımızı rahmetle yad etmek, bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluştuğu Ahilik müessesini dünya milletlerine en doğru şekilde anlatmak, bu kutsal emaneti sonraki nesillere aktarmak amacıyla 2021 yılı boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir.

Verilen karar ardından Başakşehir Kaymakamlığı ilçe milli eğitim müdürlüğü Ahilik yılı açılış programı İkitelli Organize Sanayi Binası konferans salonunda gerçekleşti.

Başakşehir müftüsü Abdurrahman şenoğlu dualarla açılışı yaptı. Çıraklık eğitim merkezi müdürü Salih Güneş açılış konuşmasının ardından, Ahilik kültürü araştırma ve eğitim vakfı başkanı Eyüp Arıcan “Ahi demek kardeş demektir, Ahilik çocuğun doğumundan ölümüne kadar hemde sanayinin ilk başladığı yerden çıraktan üretimi esas alan bir kurumdur.” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.


Eğitimci yazar Yaşar Tükek’in sunumuyla gerçekleşen programda Başakşehir İkitelli organize sanayi bölgesinde yılın Ahisi olarak, Mehmet Vural Koç seçildi. Yılın ustası ise Remzi Gürtel olurken yılın çırağı otomotiv elektronik bölümü 11/A sınıfından Bilal Uzun oldu. Yeni Ahi, usta ve çıraklara kuşak ve şed bağlandı.


Başakşehir ikitelli organize sanayi bölgesi 2021 yılı Ahisi seçilen Ahi Mehmet Vural Koç, “2008 yılında başlangıcını yaptığımız meslek eğitim merkezimiz 13 yıldır öğrenci yetiştiriyor. Bugün merkezimizin meyvelerini yemeye başladık. Hayatımda yaptığım en önemli işlerden birisi mesleki eğitim merkezi. Yüzlerce öğrencimiz, çırağımız, kalfamız ve ustamız buralardaki mesleki eğitim merkezinde yetişiyor. Bugün Yılın Ahisini, ustasını, ve çırağını seçtik. Bu bana eğitimci olarak çok memnuniyet duyacağım ve gururlandıran bir duygu” şeklinde konuştu.


Yılın ustası seçilen Remzi Gürtel, “Çok sayıda çırak, kalfa ve usta yetiştirdik. Bugün ki yılın ustası seçilmem çok onur verici. Çırağı ben şu şekilde tanımlayabilirim. Allah’ın ruh annenin beden verdiği ve ustanın da hayata hazırladığı birisi. Usta insanları hayata hazırlar. Çocukları bir öğretmen gibi yetiştirmesi gerekir. Ahlaklı terbiyeli ve insanlara faydalı olması gerekiyor. Bu yüzden çocuklarımız üstünde çok duruyoruz” dedi.


Yılın çırağı otomotiv ve elektromekanik bölümü 11A sınıfından Bilal Uzun, “Burada olmaktan çok mutluyum. Haftanın bir günü okula gidiyoruz geri kalan günlerde iş pratiği eğitimine gidiyoruz. Burada çalışıyoruz hem elektrik hem de mekanik üzerine araçlarda tamir ve bakım yapıyoruz. Yılın çırağı seçildiğim için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Başakşehir İlçe Milli Eğitim müdürü Ahmet Coşkun Ahilik ile ilgili yaptığı konuşmasında “Türkiye’nin geleceğini Şhareket etmek amacıyla kendi medeniyetimize bağlı kalarak geleneği geleceğe taşımak gayretiyle çalışmaları sürdürmek zorundayız. İlim irfan ve hikmet ile donatılmış bireylerin yetişmesine katkı sağlamak için çok ama çok çalışmak zorundayız..” diyerek gençlere öğüt verici ifadelerde bulundu.

Yapılan etkinlik ve konuşmalar ardından tiyatro gösterisi, geleneksel şed bağlama töreni sonrasında etkinlik ikramlarla son buldu..

Web Banner
Web Banner