Bakan Nebati’den GES ve tüketici kredileriyle ilgili açıklama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Nebati’den GES ve tüketici kredileriyle ilgili açıklama

Bu haber 17 Haziran 2022 - 22:32 'de eklendi ve 80 kez görüntülendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması programında açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Son 20 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dönüşüm hamleleri ile kalkınmanın hızlandırılması gibi konularda önemli mesafeler katettik. Bir yandan sanayi ulaşım altyapımızı geliştirirken, ihracatın çeşitlendirilerek artırılması ve istihdam piyasanın iyileştirilmesinde kayda değer gelişmeler sağladık.

Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleşmesi yolunda kadınlarımızın ekonomiye katkı vereceklerine de gönülden inanıyorum.

Çalışama hayatına katılmak isteyip çeşitli nedenlerden dolayı katılamayanların önündeki engeli kaldırmak bizim en önemli görevimizdir. İktidara geldiğimizce yüzde 27.9 seviyesinde olan kadınların iş gücüne katılma oranı bugün yüzde 34.9 seviyesine yükseldi. Bu rakamları yeterli bulmuyoruz. İş gücüne katılım oranını eğitim düzeyiyle ilişkili olduğunun farkındayız. Yükseköğrenim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 70 seviyesindedir. Odak noktamıza eğitime çok önemli bir yer veriyoruz. Kız çocuklarımızın eğitimine özel bir önem arz ediyoruz.

“SGK DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

2022-23 döneminde yüzde 91.9 olan kız çocuklarının ilkokul bürüt okullaşma oranını bugün yüzde 97’ye yükselttik. Üniversitelerimizin sayısını 200’ün üzerine çıkardık. Bugünün Türkiye’sinde her ilimizde üniversite her ilimizde kız öğrencilerimiz akademi dünyasına çok önemli katkı sunuyorlar.

Gerek kamu bankalarımızın kredileri, TÜBİTAK destek programlarıyla kadınlarımızın yanındayız. Kadın istihdamının teşvik edilmesi amacıyla 18 yaş üzerin kadınları istihdam eden işverenlere 24 ay süresinde SGK desteği sağlıyoruz.

Bugün kadın kooperatifleri konusuna değinmek istiyorum. Dünyanın en başarılı ekonomik bilgi paylaşımını merkeze aldığını görüyoruz. Dayanışmanın, yardımlaşmanın gücüne ve birliktelik ruhuna inanıyoruz. Dayanışma ve iş birliğini yalnızca kar amacı güden duygusuz bir makinenin birbirini döndüren çarkları değil, duygu yüklü organik yapının unsurları olarak çalışıyoruz. Türkiye’de herkesin aynı gemide olduğunu unutmuyoruz. Üretimimiz, hayallerimiz ortak, biz bir bütünüz. Toplumun tüm unsurlarını dayanışma çerçevesinde yaşayan bir organizma olarak düşünmek ona göre hareket etmek zorundayız.

“ANADOLU’YU KARIŞ KARIŞ ZİYARET EDİYORUZ”

Halkbank’ın çok önemsediği projesi üreten kadınlar toplantıları kapsamında 81 ilin kadın temsilcileriyle buluştuk. Bireysel girişimci, sanayici, akademisyen kadınlarımız kooperatif temsilcilerimizle konuştuk, ihtiyaçları yerinde tespit ettik. Türkiye’de toplam 1030 adet kadın kooperatifi var. Aktif olarak 800-900 kooperatif faaliyet halinde. Bu kooperatifler ciddi bir potansiyeli oluşturuyor ancak sahadaki tespitlerimiz bizi gösteriyor ki bu enerjiyi ortaya çıkarmamız için kooperatif çalışmalarını yapmamız ve bunu sıkı bir şekilde takip etmemiz gerekiyor. Hedef aktif kooperatif sayısını artırırken niteliğini geliştirmek olmalı.

Yerli ürünleri ve imkanlarını iyi tanıyan temsil kapasitesi yüksek, üretim ve pazarlama ağları kuvvetli kadın kooperatiflerimize ihtiyaç var. Halkbank yeni kooperatiflere finansman desteği sağlarken, mevcut kooperatiflere en uygun krediyi kullandırıyor.

Tüm bu eforun amacı 81 ilde marka kooperatifini çıkarmaktır. Anadolu’yu karış karış ziyaret ediyoruz. Her yöreminiz muazzam bir çeşitliliği var.

1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Kadın kooperatiflerimizin bu zenginlikten doğan ürünlerini tüm dünyaya satılması konusunda önemli bir rol üstleniyor ve bu rolünü de gittikçe pekiştiriyor. Bu kooperatiflerimizin Türkiye’nin iş birliği alanını oluşturmakla kalmıyor ülke ihracatımıza da doğrudan katkı sağlamakla büyük bir potansiyel barındırıyor.

Marka kooperatiflere ihtiyacımız var. Siz yazacaksınız, kooperatifler marka olacak, siz kazanacaksınız, kadınlarımız öne çıkacak, Türkiye kazanmaya devam edecek.

Bugün burada müjdesini vermek isterim ki kadın kooperatiflerimiz için belirlediğimiz bu yol 2022’de 81 ilden 81 marka kooperatifi istediğimiz seviyeye çıkarmak olacaktır. Daha sonra bu heyecanı ülkemizdeki 973 ilçenin her birine taşıyarak 2023 yılında 1000 marka kooperatifimizi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen bir konuma getirmeyi hedefliyoruz.

“BU ÇARKLARA KADIN ELİ DEĞDİKÇE BEREKETLENİYOR”

Ulaşılması zor olmayan, altyapısı hazır ve üzerinde ilerlemeye başladığımız bir yol. İnşallah bu hedefimiz yakalayıp zamanla çok daha üzerine çıkacağız. Bizim hedefimiz yapılabilecek hedefler. 2023 vizyon hedefimiz vardı geliyor mu inşallah 300 milyar dolarla yakalayacağız. 2023’te 2053’ün kapısını açacağız. Türkiye imalatla, ihracatla büyüyor. İstihdam yaratıyor, işler dönüyor ve bu çarklara kadın eli değdikçe bereketleniyor.

Yeni dönemde küresel fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak amacıyla kurguladığımız Türkiye ekonomi modelini başarılı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Modelimizin odağında, ihracatı, üretimi, yatırımları artırırken cari dengeyi kalıcı olarak tesis etmek yer alıyor. Küresel değer zincirlerinde yükselmeyi planlıyoruz. KKM ve katılma hesabı, YUVAM hesabı gibi destekleyici alternatif hesaplarla finansal istikrarı sağlamlaştırdık. 2022 yılındaki bu yöntemle döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içindeki payı 10 puan azalmış, mevduatın vadesi 2 katına çıkmıştır.

Bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında bir ödeme gerçekleşmiştir. KKM uygulamasında bütçeye olası maaliyeti bakanlığımız tarafından farklı senaryolar dahilinde takip ediliyor. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz.

Bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında bir ödeme gerçekleşmiştir. KKM uygulamasında bütçeye olası maaliyeti bakanlığımız tarafından farklı senaryolar dahilinde takip ediliyor. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz.

İhracatçı şirketlerimizle sanayi şirketlerinin kurumlar vergisini 1 puan indirerek rekabetçiyaklaşımı artırıyoruz. 60 milyar lira tutarında hazine destekli KGF paketini uygulamaya aldık. Bu paket tamamlandıktan sonra yeni paketleri de alma zamanı geliyor. Benzer şekilde ihracatçılara ve turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlere 150 milyar liralık bir imkanı hayata geçirdik.

TÜKETİCİ KREDİLERİ HAKKINDA

Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık.

Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık.

EKONOMİDE ‘GES’ DÖNEMİ

GES’leri bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepler 15 hazirandan itibaren aldık 22 Haziran sürecine kadar talep toplama devam edecek. GES’lerin getirisi yüzde 23.04 olacak ve kupon gelirleri 3 ayda bir ödenecek.

SPK geçen hafta aldığı kararla halka arzlarda yurt dışından fon teminini özendirmek, sermaye piyasası aracılığıyla fon temin etmeyi teşvik etmek amacıyla ilgili ücretlerde indirime gitti. Şu an Borsa İstanbul nezdirnde emtia pazarı kurulmuş olup altın sertifikası ihracı ivedilikle başladı.

Bu ülke hiçbir zorluk karşısında asla pes etmeyen insanların ülkesidir. Biz pes eder miyiz? Etmeyiz, bu ülke etmeyecek. Bugün tüm dünyada yaşanan bir dönüşüm söz konusu. Küreselleşme karşısında bölgeselleşme eğiliminin arttığı bir dönemde geçiyoruz. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ile kararlı adımlar atan yeni dönemde oluşan tüm fırsatları değerlendirmek isteyen bir Türkiye var.

Bir anlamda ülkemizin doğum sancıları diyebileceğimiz değişim süreci ülkemiz ve insanımız için daha müreffeh yarınlara gebedir. Türkiye mevcut potansiyelini kararlılıkla uyguladığımız politikalar sayesinde hayata geçirerek küresel sahnedeki etkinliğini artırma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bizler Tüm mücadelemiz, ancak ve ancak evlatlarımıza daha müreffeh bir Türkiye bırakabilmek. Türkiye’yi küresel arenada hak ettiği yere getirebilmek içindir.”

Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN