Asgari ücrette ara zam için geri sayım « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücrette ara zam için geri sayım


Web Banner


Asgari ücret yılda bir kez açıklanıyorken enflasyon artışı ve alım gücünün düşmesi gerekçesiyle ara zam yapılmasına karar verildi. Ücret zammına karar verecek Komisyon bugün toplanıyor.

Asgari ücrete ara zam yapılacağını ilk kez açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu anda süren NATO zirvesi sonrasında da müjde vereceğini belirtmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bugün saat 14.00’te Bakanlık binasında düzenlecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına başkanlık edecek.

Komisyonda işçileri temsilen Türk-İş ve işvereni temsilen TİSK bulunacak. Komisyon 15 üyenin bir araya gelmesi ile asgari ücrete ara zammı konuşacak.

Asgari ücret ara zammının işçi ve işvereni koruyacak bir zemin çerçevesinde yapılması bekleniyor.


2022 asgari ücret net 4 bin 253 lira 40 kuruş

2022 yılı brüt asgari ücreti 5 bin 4 lira, net olarak da 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak oy birliği ile kabul edilmişti.


Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde kaldı

Türk-İş, mayıs ayında 4 kişilik bir ailenen açlık sınırını 6 bin 17 lira ve yoksulluk sınırını 19 bin 602 olarak açıklarken bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetini ise 7 bin 856 lira olarak açıklamıştı. Buna göre açlık sınırı 6 bin 17 lira ile mevcut asgari ücretin 1.764 lira üzerinde kaldı.


Türk-İş: Asgari ücret artışı 6 aylık enflasyon düzeyinde olsun

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette beklenen ara zamla ilgili değerlendirmelerde bulunarak “en makul” artışın 6 aylık enflasyon düzeyinde olması gerektiğini söyledi.


TİSK: İş birliğine hazırız

İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Burak Akkol da asgari ücretin belirleneceği masada kendilerinini de olacağını vurgulayarak “Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine hazırız. Asgari ücretin değerlendirilmesi için yapılacak bir toplantıda masada olacağız. Asgari ücretle ilgili olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağız.” açıklamasını yapmıştı.


Asgari ücrete yapacak ara zam için konuşulan formüller:

6 aylık enflasyon artışına göre zam alınırsa net 5 bin 929 lira olacak

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamasına göre; ilk 5 aylık enflasyon farkı yüzde 35,64 oldu. Buna Merkez Bankası’nın yüzde 3,77’lik haziran ayı enflasyon beklentisi eklendiğinde toplam artış yüzde 39,41’e dayanacak. Bu da şu anda net 4 bin 253 lira 40 kuruş olan asgari ücretin 1.676 lira zam alarak 5 bin 929 liraya çıkmasını sağlayacak.

Haziran enflasyonu, Temmuz’un 4’ünde saat 10.00’da açıklanacak.

Yıl sonu enflasyon farkına göre zam alınırsa net 5 bin 353 lira olacak

2022’nin başında asgari ücrete yüzde 50,5 zam yapılmıştı. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 76 olması bekleniyor. Buna göre, yıl başında yapılan zammı yıl sonu enflasyon beklentisine tamamlamak için yüzde 26 fark verilmesi de gündeme geldi. Buna göre de mevcut net maaşa 1.105 lira zamla birlikte toplam 5 bin 353 lira maaş alınabilir.

İşverene sigorta desteği yapılırsa maaş 5 bin 132 lira olacak

Bir diğer formüle göre de devlet, işverenden sigorta maliyetini almazsa o rakama denk düşen 879 lira şu andaki maaşa ekleyebilir. Bununla birlikte de maaş 5 bin 132 lira olacak.

Web Banner
Web Banner