Asgari ücret ile ilgili yeni gelişme « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücret ile ilgili yeni gelişme

Bu haber 10 Aralık 2019 - 16:15 'de eklendi ve 107 kez görüntülendi.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılı asgari ücretini belirlemek üzere yeniden toplandı.

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ilki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleşmişti. İkinci toplantı ise Türk-İş’te gerçekleştirildi.

Toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ile komisyon üyeleri katıldı.

‘BİZİM ARKADAŞLARIMIZ DİSK VE HAK-İŞ YETKİLLERİNE TOPLANTI SONRASI BİLGİ VERECEKLER’

Toplantının açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bu yıl ilk defa DİSK ve HAK-İŞ ile birlikte bu süreci götürdüklerini kaydederek, “Geçen toplantı sonrası arkadaşlarımız DİSK ve HAK-İŞ’i ziyaret edip onların görüş ve kararını aldılar. Bugün arkadaşlarımız toplantılarını yapacak. Bizim arkadaşlarımız DİSK ve HAK-İŞ yetkililerine toplantı sonrası bilgi verecekler.

Komisyon toplantısını yapacak. Sonra DİSK, HAK-İŞ ve Türk-İş kendi toplantılarını yapacak. Ortada dolaşan konuları biliyorsunuz. Açlık, yoksulluk sınırı vardı. Birde yaşam maliyeti vardı. O gün biz söylediğimiz rakam bunun altında olmasın diye talep ettik. Biz aynı noktadayız. DİSK’in talebi başka, HAK-İŞ ‘ortak bir karara katkı sağlarız’ diyor. İnşallah çalışanlar lehine güzel bir toplantı olur. Güzel bir rakam açıklarsa biz de mutlu olacağımızı ifade ederiz” dedi.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ise, “2020 yılında uygulanacak Asgari Ücret Komisyonunun ikinci toplantısı yapıldı. Gelenek olduğu üzere ikinci toplantıyı Türk-İş’te yaptık. Asgari Ücret Komisyonu bağımsız bir komisyon. Bu da çalışanların geçim şartları ve ülkedeki ekonomik duruma göre asgari ücreti belirlemeye çalışıyoruz. Bu bir anayasa hükmüdür, biz de bunu uygulamaya çalışıyoruz. Bugünkü toplantıda kamu kurumlarının temsilcileri birer sunum yapmalarını bekliyoruz. Geçen toplantımızda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK’te belli konularda veriler ve raporlamaların komisyona sunulmasını istemiştik. Bugün hangi konular sunulacağını biz de bilmiyoruz. Şimdi onları dinleyeceğiz, değerlendireceğiz. Bir sonraki toplantımız TİSK ev sahipliğinde ayın 17’sinde olacak. Orada teknik çalışmalarımız olacak. Son toplantıyı da Aralık ayının son haftası bakanımızın başkanlığında yapmayı planlıyoruz. Belirlenecek asgari ücretin tüm çalışma hayatına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“BEKAR ÇOCUKSUZ MEMURUN MAAŞI 3 BİN 247 LİRA OLMALI”

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2’nci toplantısı yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. Toplantı sonrası açıklamada bulunan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantıda genel olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) gelen raporları dinlediklerini söyledi. Önder, “Küresel ekonomi nereye gidiyor’, ‘Türkiye ekonomisi nasıl’, ‘istihdamı ilgilendiren veriler ve rakamlar nasıl’ diye, üç kurumdan bunları dinledik. Bizden en düşük memur maaşı istenmişti, onu açıkladık. Bekar ve çocuksuz bir memurun maaşı 3 bin 247 olarak söyledik” dedi.

“TÜİK ASGARİ ÜCRET RAKAMINI AÇIKLAMIYOR”

Önder, TÜİK’in normalde bir kişinin ne kadar gıdaya harcama yapmasıyla ilgili bir araştırma yaptığını söyleyerek, “TİSK, TÜİK’in gıdadan kaynaklı böyle bir açıklama yapmamasını istedi. Türk-İş geçen yılki hesabın yapılmasını talep etti. Bu sefer TÜİK, sadece ekonomik verilere ve istihdama ilişkin verilere göre bir açıklama yaptı ama bir asgari ücret rakamı açıklamıyor. Önümüzdeki hafta TÜİK’i dinleyeceğiz. Bizim komisyon 15 kişiden oluşuyor. Bizde bakanlık olarak burada dinliyoruz” diye konuştu.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, TÜİK’in verilerini dikkate alacaklarını söyleyerek, “Her ne kadar TİSK itiraz ediyor olsa da, elimizde başka veri olmadığına göre bu verileri değerlendireceğiz. Yarından itibaren diğer federasyonlarla da görüşeceğiz. Bize gelen raporları onlara da göndereceğiz. TÜİK rakamlarını haftaya kesinlikle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 2020’DE NE KADAR OLUR?

Yüzde 8.5 senaryosu: Asgari ücret artışı için 5 senaryo üzerinde duruluyor. Asgari ücreti belirleyecek en önemli kıstaslardan biri enflasyon rakamları. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2020 yılı için enflasyon hedefi yüzde 8.5 olarak belirlenmiş durumda. Tespit Komisyonu’nun bu oranı belirlemesi halinde 2020 yılında asgari ücret brüt olarak 2.776 TL, net olarak da 2.193 TL olacaktır.

Yüzde 12 senaryosu: Enflasyon hesabında dikkate alınacak ikinci kıstas Merkez Bankası’nın açıklayacağı 2019 yılı enflasyon rakamı olacak. Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda ve YEP’te 2019 için belirlenen tahmini enflasyon yüzde 12 olarak açıklanmıştı. Tespit Komisyonu’nun bu oranı dikkate alması halinde, brüt asgari ücret 2.865 TL, net asgari ücret 2.263 TL olacaktır.

Yüzde 10 senaryosu: Tespit Komisyonu, YEP’teki 2020 enflasyon hedefi yüzde 8.5’i ve 2019 enflasyon hedefi yüzde 12’yi değil de örneğin yüzde 10 oranını esas alan bir uzlaşma sağlarsa, bu durumda brüt asgari ücret 2.814, net asgari ücret 2.223 TL olacaktır.

Yüzde 15’lik senaryo: Bu oranların haricinde Tespit Komisyonu asgari ücrette yüzde 15 oranının üstünde bir artışta uzlaşma sağlarsa, bu kez brüt asgari ücret 2.942 TL, net asgari ücret 2.324 TL olacaktır.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2020 yılı asgari ücreti zam oranının 23-27 Aralık tarihleri arasında açıklanması bekleniyor.

ARTIK ENFLASYONUN ÜSTÜNDE

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da son beş yılda asgari ücrete dört kez enflasyon üzerinde artış yapıldığını anımsatarak, bu dönemde TÜFE’deki yüzde 74’lük değişime karşın kümülatif asgari ücret artışının yüzde 113 civarında olduğunu vurguladı. Üçüncü toplantı 17 Aralık’ta TİSK’in ev sahipliğinde yapılacak.

EKONOMİ OLUMLU

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Ülkenin ekonomik şartları gerekçe gösterilerek asgari ücrette yapılacak düşük bir artışı kabul etmiyoruz. Çünkü kurumlar, resmi rapor ve açıklamalar ekonomide olumlu gelişmelere işaret ediyor. Komisyondan talebimiz, çalışanların aileleriyle birlikte geçinebileceği bir ücreti, asgari ücret olarak belirlemesidir” diye konuştu.

AGİ ÜCRETİ NE KADAR?

Asgari ücretteki artış, işçi ve memur tüm çalışanların gelecek yıl asgari geçim indirimini (AGİ) de etkilenecek. 2019 yılında en düşük AGİ tutarı 191.88 TL. En düşük AGİ tutarı yüzde 8.5 artışla 208.15 TL’ye, yüzde 10 artışla 211.06 TL’ye, yüzde 12 artışla 215 TL’ye, yüzde 15 artışma 2020.66 TL’ye yükselecek.

Web Banner

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Web Banner

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN