Ankara’da yüzde 250’ye varan zam! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ankara’da yüzde 250’ye varan zam!

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sinan Burhan, su faturalarındaki yanlışlığın binde 5 olduğunu iddia eden Yavaş’a istifa resti çekti.


Web Banner

Burhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın seçim öncesi söyledikleri ile seçim sonrası yaptıklarının farklı olduğunun da altını çizdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclis’inin Temmuz ayı olağan toplantısı yapıldı. Meclis kürsüsünde konuşma yapan AK Parti Büyükşehir belediye meclis üyesi Sinan Burhan seçim öncesinde belediye başkanı Mansur Yavaş’ın açıklamalarını hatırlatarak vatandaşın su faturaları konusunda verdiği tepkileri dile getirdi.

-Bugün hem borçlanma ile ilgili hem de ASKİ ile ilgili su faturaları ile ilgili bizlere gelen telefon mail ve benzeri iletişim araçları ile sorunları sizinle paylaşmak istiyorum. Sayın Başkan; ekmek, su, ulaşım en temel insan haklarıdır. Bu konularla ilgili olarak sizin seçimden önce bir konuşmanız vardı. Habertürk Televizyonunda dediniz ki : “ Ben su da indirim yapılacağını söylemiştim olamaz demişlerdi sonra indirim yapıldı. ASKİ’nin fiyat tespit yönetmeliği var, dünyada su insan hakları olarak görülüyor belediyenin birinci görevi temiz hava musluktan içilebilir su ve ulaşımdır. Allah’ın suyunun çok pahalı satılması hoş bir şey değil. İnsanlar su kullanmayı azaltırsa çocuklar hasta olur mikrop kapar. Siz suyu hem musluktan içilebilir şeklinde vereceksiniz hem de ucuza vereceksiniz” sayın başkan bu konuşmayı seçim öncesinde bir televizyon kanalında yaptınız. Bu konuşmanın altına imza atmayacak bir tek Ankaralı yoktur.
-Yine seçim öncesinde sayın başkan dediniz ki; 30 haneli,20 haneli köylerde biz ücretsiz su vereceğiz niçin, köye göçü teşvik etmek, köylünün şehre inmesini engellemek, tarımı geliştirmek gibi nedenlerden dolayı. Peki bu dediğiniz şeyi yaptınız mı sayın başkan? Hayır yapmadınız…

KÖYLÜYE SU ABONELİĞİ ZULMÜ

Burhan, su abonelik fiyatlarındaki fahiş fiyatların da altını çizdi. Burhan “Bakın Sayın Başkan; şuanda şehirde su aboneliği 350 TL. Köylerden mahalleye dönüşmüş yerleşim alanlarında 3 Bin 500 TL en az, 7 BİN TL’ye kadar çıkıyor. Sayın Başkanım seçim öncesinde dediniz ki köylere dönüşü teşvik edeceğiz, peki sayın başkanım bu abonelik ücreti ile nasıl abone olacak köylüler birinci sorum bu” dedi.

Sinan Burhan konuşmasına şöyle devam etti:

“İkinci konu sayın başkan; diyorsunuz ki suya zam doğru değil su insan hakkıdır. Doğru su insan hakkıdır. Ama ekmeğe zam yapıyorsunuz, suya zam yapıyorsunuz, ulaşıma zam. Normalde su aboneliği 321 TL’den 350 TL’ye çıktı. 3. Ay ve 4. Ayda pandemi nedeni ile okunmayan, gelmeyen faturalardan dolayı insanlara cezalı faturalar gelmeye başladı. Mahkemelik olan esnaf var. Dul, yetim öğrenci, fakir fukara herkes sudan istifade etmesi lazım.  Sayın Başkanım pandemi döneminde en fazla ihtiyaç olan şey sudur. Ne diyoruz maske, mesafe temizlik suyun arttığı bir dönemde su faturalarının bu kadar can yakıcı bir şekilde gelmesi Ankaralının gerçekten canını yakıyor.

SU KARTI BEDELİ YÜZDE 250 ZAMLANDI

Burhan, yine başka bir zam yapıldı. Kartlı su aboneliği 347TL’den 487 TL’ye çıkmış 15 gün önce. Su kart bedeli 10 TL’den 25 TL’ye çıkmış yüzde 250 artış var. Kartlı su aboneliğinde de yüzde 40’a yakın bir artış var. Su madem temel insan hakkı ise neden bu kadar zamlar yapılıyor? Diye sordu.

VATANDAŞ SU FATURALARINA TEPKİLİ

Su faturaları konusunda vatandaştan gelen mesajları da meclis kürsüsünde okuyan Burhan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Başka bir fecaat her gün sokakta bize gelip soruyorlar su faturası sizin de yüksek geldi mi geldi biz meclis üyesiyiz diye bize düşük gelecek bir durum yok. Herkese aynı şekilde geldi, Esnaf şikâyetçi, öğrenci şikâyetçi. Bakın sayın başkan bununla ilgili de bir siyasi konuşma olmasın diye olabilir muhalefetiz siz doğru söylemiyorsunuz diyebilirsiniz ama ben köylerden, kentlerden gelen bazı mesajları size okumak isterim.

“Şu zor günlerde 300-400TL fatura zulümdür Ankaralıya diyor. Ramazan Bey soy ismini vermeyim: Pandemi dolayısıyla kuaför salonu 3 ay kapalıydı. Salonu açtım 15 gün sonra 565 TL fatura geldi. Salon çalışırken 180TL fatura geliyor salon kapalıyken 565 TL fatura geliyor sayın başkan. Bu Ankaralı ’ya zulüm değil de nedir?”

“Vatandaş işiyle gücüyle uğraşırken bu zor dönemde bir de belediyenin su faturası oyunu çıktı iyi ki o meclistesiniz Allah razı olsun demiş.”

Mustafa Sonak:” Abi bize aynı şekilde 250 TL üzerinde fatura gelmiş.”
Yine Yakup ismindeki bir vatandaşımız “75 TL gelen su faturamız 200 TL’ye çıktı sayaç okunmadan kafalarına göre yazıyorlar yazıklar olsun” demiş.

“Faturalar çok yüksek, Ankara’da su çok pahalı lütfen ucuzlatılsın”

Yine daha önce de sosyal medyadan paylaşmıştım yine söylüyorum, aile nüfusum artmadı 4 kişilik bir aileyim Mayıs ayı faturam 73 TL, Haziran ayı faturam 225 TL. belgelemeye hazırım yazıktır yazık demiş.

Başka bir vatandaş, “başkanım bana her ay için 45 TL fatura geliyordu şimdi 120 TL’ye çıktı demiş.”

Yine başka bir fatura var aynı tarihte aynı günde 52 TL’lik bir fatura yine aynı gün aynı saat aynı dakikada 140TL’lik de bir fatura var. Bu faturalar çift mi geliyor, kim okuyor, nasıl okuyor.

BURHAN, MANSUR YAVAŞ’A  İSTİFA RESTİ ÇEKTİ

Meclis Üyesi Sinan Burhan, faturalardaki yanılma payı binde 5 diyen Yavaş’a istifa resti çekti. Burhan “ Cumhuriyet gazetenizde bir açıklamanız var diyorsunuz ki faturalarda Binde 5 yanılma payı var diyorsunuz. Ben de iddia ediyorum diyorum ki bu faturalarda yanılma payı yüzde 80’dir. Eğer Binde 5 olursa ben belediye meçli üyeliğinden istifa edeceğim. Ama öyle değilse siz büyükşehir belediye başkanlığından istifa edecek misiniz? İfadelerini kullandı.

Burhan, “6 milyon Ankaralıyı ilgilendiren bir konu doğru bilgi vermemiz lazım, güven en önemli unsurdur, eğer vatandaş faturaya güvenmiyorlarsa bu büyük problemdir” dedi.

ÇİÇEKLERİ KURUTTUNUZ, ANKARALIYI SUSUZ BIRAKTINIZ!

Sinan Burhan: Son olarak şunu söylemek isterim; dediniz ki seçim öncesinde efendim ben çiçekleri kurutabilirim, ağaçlar kuruyabilir ama ben Ankaralıyı aç ve susuz bırakmayacağım dediniz. Bugün geldiğimiz nokta itibari ile Ankaralı şu anda susuz kalmıştır dedi.

ASKİ SAYAÇLARI TEKRAR OKUNMALIDIR

Burhan; “Yapılması gereken ASKİ faturaları tekrar okunmalıdır fazla faturaları gelirse tekrar iade edilmelidir. Ankaralının en temel ihtiyacı sudur ekmektir . Bunlara yapılan zamlar kesinlikle kabul edilemez bunu siz de zaten seçim öncesinde söylüyorsunuz bu konuya dikkat edilmesini istirham ediyorum teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı .

PEKİ YAVAŞ, BURHAN’IN SORULARINA NE CEVAP VERDİ?

Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sinan Burhan’ın Mansur Yavaş’a yöneltmiş olduğu bu soruların bazılarına, Yavaş cevap verdi

Yavaş; “Sayın Burhan: Köylülerin ödediği su aboneliği bedeli çok yüksek, ancak bu bedel daha önceki yönetim tarafından da alınıyordu” diyerek bedelin yüksekliğini kabul etti.
Ankaralı vatandaşlara gelen su faturalarındaki yükseklik  konusunda belediyeye ve kendisine de şikayetler geldiğini belirten Yavaş,  bu konuda gerekli incelemeyi yapacaklarını söyledi.

Ancak Yavaş, Sinan Burhan’ın istifa sorusuna cevap vermedi.
Kartlı su aboneliği 347TL’den 487 TL’ye çıkmış 15 gün önce. Su kart bedeli 10 TL’den 25 TL’ye çıkmış yüzde 250 artış var açıklamalarına ise sessiz kaldı.

Burhan’ın 30 haneli,20 haneli köylerde biz ücretsiz su vereceğiz niçin, köye göçü teşvik etmek, köylünün şehre inmesini engellemek, tarımı geliştirmek gibi nedenlerden dolayı. Peki bu dediğiniz şeyi yaptınız mı sayın başkan? Sorusu ise yine yanıtsız kaldı.

Web Banner
Web Banner