Almanya’da öğretmenlere aşı önceliği tanındı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Almanya’da öğretmenlere aşı önceliği tanındı

Federal hükümet ile eyalet hükümetleri Pazartesi günü gerçekleşen Sağlık Bakanları Konferansında anaokulları, ilk, orta ve özel gereksinimle öğrencilerin devam ettiği okullardaki öğretmen ve eğitmenlerin şimdiye kadar beklenenden daha çok hızlı bir şekilde Kovid-19’a karşı aşılanabilmeleri konusunda anlaştı.


Web Banner

Sağlık Bakanları Konferansına başkanlık yapan Bavyera Sağlık Bakanı Klaus Holetschek, aşılama sıralaması belirlendiği aşı yönetmeliğinde üçüncü grupta yer alan öğretmen ve eğitmenlerin aşı önceliği olan ikinci gruba kaydırılacağını açıkladı.

Holetschek, eyaletlerin tamamı bu düzenlemeye onay verdiğini belirtirken, Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn hafta ortasına kadar öğretmen ve eğitimcilere aşı önceliği tanınması için Kovid-19 aşılama yönetmeliğinde hızlı bir şekilde prosedür değişikliğine gidileceğini söyledi.

Alınan karara gerekçe olarak anaokulları ve ilkokullarda farklı hanelerden bir araya gelen insanlar enfeksiyon riskini daha çok artırması gösterildi sebeple eğitim personeli enfeksiyonlara karşı özellikle korunması gerektiğini, “Anaokulları ve ilkokullarda öğrenciler için mesafeyi korumak ve maske takmak gibi gerekli hijyen kurallarına uymak çok zor.”

Öğretmenler memnun, Etik Kurulu tepkili Alman Öğretmenler Derneği alınan kararı memnuniyetle karşıladı.

Dernek Başkanı Heinz-Peter Meidinger öncelik tanınmaması durumunda aşı sırası kendilerine gelmesi Mayıs ayını bulmasının beklendiğini söyledi.

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) da kararı memnuniyetle karşıladı. GEW Başkanı Marlis Tepe, Almanya Editör yal Ağın’a yapmış olduğu açıklamada, “Şimdi, çok sayıda eyalet, okulları ve anaokullarını Pazartesi günü tekrardan açtığından, aşılama hızının önemli ölçüde artırılması gerekiyor.”

Alman Etik Konseyi Başkanı Alena Buyx ise öğretmenlere öncelik tanınmasını eleştirdi. Buyx Salı günü Deutschlandfunk radyosuna vermiş olduğu bir demeçte, okulların ve anaokullarının mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde tekrardan açılmasına yönelik bir siyasi hedefi anlayabileceğini, alınan bu kararla özellikle savunmasız grupların aşılanması ilkesinden sapılmış olacağını söyledi.

Almanya’nın birçok eyaletinde ana okullar ile ilkokullarda yüz yüze eğitim Pazartesi günü başlamıştı.

Web Banner
Web Banner