Adaylık Kaldırma Sınavında Başarısız Olan Öğretmenlerin Durumu Ne Olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Adaylık Kaldırma Sınavında Başarısız Olan Öğretmenlerin Durumu Ne Olacak?


Web Banner

 Tüm kamu kurumlarında memurlukların ilk senesi staj niteliğinde kabul edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin ilk yılları ise aday öğretmenlik ya da stajyer öğretmenlik olarak kabul edilmektedir. Aday öğretmenler, 1 yıl sonunda adaylığının son bularak asli öğretmen görevine geçmek için Adaylık Kaldırma Sınavı için başarı göstermelidir.

 Adaylık Kaldırma Sınavı Nedir?

    Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl sözleşmeli ya da kadrolu öğretmenin asli göreve geçmeleri için yapılan sınava AKS adı verilmektedir. Sınav her yıl 81 il merkezinde ve tek sınav olarak yapılmaktadır. Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirmeye alınır. Adaylık kaldırma sınavı nedir? Sorusuna verilecek en doğru cevaplardan birisi sınavın başarı puanını belirtmek olacaktır. Öğretmenlerin AKS için başarılı kabul edilmesi için sınavdan 60 puan almış olmalıdır.

AKS’ de Başarısız Alan Öğretmenlerin Durumu

  Adaylık kaldırma sınavından başarısız olan yani 60 puanın altında sonuç alan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilmeye alınır. Bu hükümlere göre öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilir. Adaylık kaldırma sınav sonuçları 2019 ile birlikte başarısız olan öğretmenler başka bir kurumda performans değerlendirmesine ve sınava tabi tutulur. Aynı şekilde ikinci kez başarısız olan öğretmenler ise öğretmenlik unvanını kaybedecektir.

Adaylık Kaldırma Sınavı Sonuçlarına İtiraz

  Bir yıl boyunca performans değerlendirmesi yapılan öğretmenler adaylık kaldırma sınavı deneme soruları ile sınava hazırlanmaktadır. Bu kadar uğraş sonunda başarısız olan öğretmenler için sınava itiraz hakkı bulunmaktadır. Sınava itiraz etmek isteyen öğretmenler, sınavın açıklanmasından sonra 5 gün içinde itiraz hakkını kullanmalıdır. Bu öğretmenler tarafından şikayetler ÖYGGM’ye yapılacaktır. Aday tarafından yapılacak olan itiraz için

·        20 lira sınav itiraz ücreti

·        Sınav adının yazılı olduğu dilekçe

  İstenmektedir. Genelde adaylar adaylık kaldırma sınavı çıkmış sorular üzerinden çalışmaktadır. Sınav sonuçları ise sınavın yapıldığı günden 15 gün sonra açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarına www.meb.gov.tr üzerinden ilan edilmektedir. Adaylara sınav için ayrıca sonuç belgesi gönderilmemektedir.

Web Banner
Web Banner