AB’den geri adım… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

AB’den geri adım…


Web Banner

Avrupa Parlementosu(AP) Genel Kurul oturumunda, AB ve Amerika arasında sınırlı sayıdaki ürüne uygulanmakta olan gümrük vergilerini kaldıracak ticaret anlaşması 638 “Evet”, 45 “Hayır” ve 11 “Çekimser” oyla kabul edildi.

Anlaşmaya göre, AB, Amerika’dan ithal edilen canlı ve dondurulmuş ıstakozlardaki gümrük vergilerini 5 yıl için kaldıracak.

Amerika ise AB’den ithal ettiği hazır yemekler, kristal cam eşyalar ve çakmak gibi ürünlerdeki gümrük vergilerini azaltacak.

Söz konusu gümrük verileri indirim anlaşması taraflar arasında senelik yaklaşık 168 milyon avroluk ürünleri kapsamasına rağmen uzlaşı sembolik anlam taşıyor.

Bunun, AB ve Amerika arasında 20 seneden uzun zamandır yapılan ilk gümrük vergileri indirimi anlaşması olması dikkati çekiyor.

Özellikle, Amerika Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasıyla beraber AB ve Amerika arasındaki ticari ilişkiler gergin bir sürece girmişti.

Taraflar arasında başta çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulanması ve havacılık piyasasına sağlanan desteklemeler ilk sırada olmak üzere çeşitli ticari konularda uzlaşmazlıklar bulunuyor.

Web Banner
Web Banner