ABD kendi vatandaşlarının verilerini gizlice topluyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ABD kendi vatandaşlarının verilerini gizlice topluyor

İnternet dünyasında veri ihlalleri genellikle Çin, Rusya ve Kuzey Kore gibi ülkelerden bilgisayar korsanları veya şirketlerinin isimleri ortaya çıkıyor. Ancak ABD yönetiminin de vatandaşlarını takip ettiğine dair bazı belgeler paylaşıldı.


Çin ile ABD arasında son günlerde tırmanışa geçen TikTok ve veri ihlalleri konusu hala devam ediyor. ABD’nin kullanıcı verilerini uygulamalar üzerinden Çin hükümetiyle paylaşan ByteDance firmasına yaptırımlarını daha öncesinde yazmıştık. Şimdi ise tam tersi bir durum söz konusu.

The Wall Street tarafından yayınlanan belgelerde Anomaly Six LLC isimli bir firmanın uygulamalardan verileri toplayarak ABD Savunma Bakanlığı’na sattığı ortaya çıktı.

UYGULAMA GELİŞTİRİCİLERLE ÖZEL ANLAŞMA İMZALANDI

Bu şirket 500 geliştiriciyle özel bir anlaşma imzalamış. Geliştiriciler uygulamalarına özel bir takip kodu yerleştiriyor. Bu kod sayesinde Anomaly Six LLC şirketi ABD vatandaşlarının verilerini topluyor.

Anonim olarak ve kanunlara uygun şekilde verilerin toplandığı belirtildiği için henüz bir dava söz konusu değil. Ancak devlet için bile olsa kullanıcıların verileri habersiz bir şekilde toplanmış oluyor.

Anomaly Six LLC raporu reddetmiyor ve kullanıcı verilerini topladığını kabul ediyor. Bununla birlikte hangi uygulamaların takip kodu taşıdığını açıklamıyor. WSJ de bununla ilgili bir bilgiye ulaşamamış.