Sigara İçme Yasağı Getirildi: Yasak Nasıl Uygulanacak, Nereleri Kapsayacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sigara İçme Yasağı Getirildi: Yasak Nasıl Uygulanacak, Nereleri Kapsayacak?

Kovid-19’a karşı dün uygulanmaya giren genelgeyle 81 ilde meydanlar olmak üzere, cadde ve sokaklarda sigara içme yasağı getirildi.


1- YASAK NERELERİ KAPSIYOR?

İçişleri Bakanlığı’ 81 ilin valiliğine gönderdiği ‘Kovid-19 Tedbirleri’ konulu ek genelgeye göre, il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarınca belirlenecek cadde, sokak, meydan, park, bahçe, toplu ulaşım araç duraklarında sigara içilmeyecek.

Sahil bandında, piknik yerinde, fabrikalarda toplu olarak bir araya gelindiğinde sigara yasağı olacak. Ayrıca, toplu şekilde bir araya gelen kişiler de sigara içemeyecek. Örneğin işyerinin, alışveriş merkezinin önünde, cadde ya da sokak başlarında toplu olarak bir araya gelip sigara içilemeyecek.

2- KAFE-RESTORANLAR DAHİL Mİ?

Kovid-19 tedbirleri kapsamında getirilen sigara yasağı mekanları kapsamıyor. Açık yerler ya da bahçeleri olan mekanlarda sigara içilebilecek. Mekanın önüne çıkılarak toplu halde bir arada bulunarak sigara içilmesi yasak olacak.

3- NASIL UYGULANACAK?

Sigara içme yasağı uygulanacağı yerleri il ve ilçe hıfzıssıhha kurulları tarafından belirlenmiş olacak. Denetimler kolluk kuvvetleri (polis-jandarma-bekçi) ile Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde oluşturulan ‘Mahalle Denetim Ekipleri’ tarafından yapılacak.

4- UYMAYANA CEZASI NE?

Yasağa uymayanlara Kabahatler Kanunu’nun 32’nci ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddeleri kapsamında işlem yapılacak. Ülke genelinde açık yerlerde sigara içme yasağına uymayanlara kesilecek para cezası 900 TL olarak sabitlendi. Maske takmayanlara da aynı ceza kesiliyor.

5- HAPİS CEZASI VAR MI?

Uyarılara ve para cezasına rağmen yasağa uymayanlara ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 195’inci maddesi kapsamında işlem yapılacak. TCK’nın 195’inci maddesi 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmekte.

KİMİ İSYAN ETTİ İÇERİDE YASAK, DIŞARIDA YASAK

Bazı vatandaşlar yasağa, “Kapalı yerde içemiyoruz. Şimdi de açık hava yasak. Nerede içeceğiz o zaman? Bize bir yer göstersinler veya satmasınlar” diye isyan etti.

65 YAŞ VE ÜSTÜNE SOKAK KISITLAMASI

Genelgeyle, 81 ilde 65 yaş ve üzeri bazı saatler arasında sokağa çıkmaları yasaklandı. İl ve ilçe hıfzıssıhha kurullarınca alınacak kararlar doğrultusunda 65 yaş ve üzeri kişiler, gün içerisinde Saat 10.00 ile 16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecekler. Bu yaş grubunda olan çalışan kişiler ise bu kapsam dışında kalacak.